Novosti

OBJAVLJENI PRVI IZVJEŠTAJI O PROVEDENIM FINANSIJSKIM REVIZIJAMA U BRČKO DISTRIKTU U 2024. GODINI

Nijedan od izvještaja iz prvog „paketa“ nema pozitivne ocjene za obje komponente finansijske revizije.

Kao i državni i revizori Brčko distrikta ove su godine znatno ranije počeli sa objavom izvještaja o provedenim finansijskim revizijama iz svog godišnjeg plana.

Ured za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH objavio je juče, 29.05.2024., prva tri izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2023. godinu.

Radi se o izvještajima za JP Radio Brčko, JP Luka Brčko i Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH.

Podsjetimo, prošle godine su prva dva izvještaja objavljena tek 31.07.

Nijedan od izvještaja iz prvog „paketa“ nema pozitivne ocjene za obje komponente finansijske revizije.

Luka Brčko i Razvojno-garantni fond imaju mišljenje s rezervom za svoje finansijske izvještaje, dok su za usklađenost sa zakonima i drugim propisima dobili pozitivno mišljenje. Radio Brčko, s druge strane, nije dobio pozitivno mišljenje ni za jednu komponentu finansijske revizije. Zadržavši tako loše ocjene iz prošlogodišnje revizije, kada je takođe za obje komponente finansijske revizije dobio mišljenje s rezervom.

Osim Radia Brčko i Luka Brčko je zadržala svoje prošlogodišnje ocjene, dok je Razvojno-garantni fond ove godine poboljšao svoju prošlogodišnju ocjenu za usklađenost sa zakonima (sa mišljenja sa rezervom na pozitivno) a zadržao lošu ocjenu (mišljenje s rezervom) za finansijske izvještaje.

Ured je revidiranim institucijama, u cilju otklanjanja uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti, dao značajan broj preporuka – Razvojno-garantnom fondu 13, Luci Brčko 19, a Radiu Brčko – čak 36.

Što se tiče preporuka iz prethodnog perioda, nijedna od navedenih institucija nije realizovala više od 50% preporuka koje su joj date.

(T.H., Revizije info)