Regija i svijet

Ministrica pravde Slovenije: “ŽAO MI JE ŠTO IZGLEDA DA JE MINISTARSTVO U HAOSU”

U posljednjem izdanju podcasta "Moč politike" slovenačkog časopisa Delo gošća je bila aktuelna ministrica pravde Vlade Republike Slovenije Andreja Katič. A razgovaralo se, između ostalog, i o reviziji i njenoj ulozi u korupcijskom skandalu koji već duže vrijeme opterećuje Sloveniju i koji je doveo do ostavke bivše ministrice. Revizija, naime, teško tereti bivšu ministricu Dominiku Švarc Pipan i nije potvrdila njene optužbe "o pažljivo isplaniranim postupcima šačice funkcionera koji stoje iza kupovine zgrade u Litijskoj". Kupovinu ove zgrade provjerava i Nacionalni istražni ured, a za zloupotrebu položaja u privredi osumnjičeno je 13 osoba, a pribavljena protivpravna imovinska korist izvršenjem krivičnog djela iznosi najmanje 3,4 miliona eura. Osim bivše ministrice pravde Dominiku Švarc Pipan, spominje se i umiješanost ministra finansija Klemna Boštjančiča i premijera Roberta Goloba, osumnjičenih za "nezakonito preraspodjeljivanje sredstava iz budžetske rezerve" (Revizije info)

Na osnovu izmjene godišnjeg plana rada Službe interne revizije Ministarstva pravde za ovu godinu, koju je potpisala i ministrica Andreja Katič, interna revizorica Suzana Hötzl izvršila je reviziju postupaka kupovine nekretnina na Litijskoj cesti u Ljubljani.

Revizija, kako smo pisali, teško tereti bivšu ministricu Dominiku Švarc Pipan i nije potvrdila njene optužbe “o pažljivo isplaniranim postupcima šačice funkcionera koji stoje iza kupovine zgrade u Litijskoj”.

Nakon objavljivanja rezultata interne revizije, uslijedile su optužbe na račun revizora i same revizije. Trenutno, takođe, očigledno nije jasno da li je revizija uopšte konačna.

Andreja Katič kaže da po njenom mišljenju nije, jer revizor nije čekao primjedbe koje su pojedini revidirani imali na nacrt revizorskog izvještaja. „Zato, za mene ovaj revizorski izvještaj nije konačan“, naglašava gošća podcasta Moć politike , koji se, zbog svoje aktuelnosti, izuzetno objavljuje danas, a ne u inače redovnom terminu nedjeljom uveče. „Zbog toga ću nakon revizije tužilaštvu i policiji predati i odgovor onih revidiranih na nacrt čije odgovore revizor nije čekao.

Šta je generalni sekretar pokušavao da postigne?

Iz zapisnika sa završnog koordinacionog sastanka u vezi sa internom revizijom u Ministarstvu pravde, koji je održan 10. juna, vidi se da je generalni sekretar Ministarstva pravde Saša Renko predložila da se izjave koje su veoma opterećujuće za nju – više puta se pominju krivična djela koja je navodno počinila – pripišu Dominiki Švarc Pipan.

Revizorica je na ovu primjedbu odgovorila da je Švarc Pipanova imala dovoljno vremena da se upozna s procedurama u vezi sa kupovinom nekretnine i da će preostale navode imati priliku razjasniti u drugim postupcima.

Saša Renko tada je reviziju htjela vratiti u fazu izrade nacrta revizorskog izvještaja, no revizorica na to nije pristala.

Šta je sa eksternom revizijom kupovine

Ministricu smo pitali i da li je tačno da interni revizor Ministarstva pravde ima policijsku zaštitu.

Provjerili smo i optužbe na njen račun, rekavši da još nije naručila eksternu reviziju procesa kupovine nesuđene zgrade suda u Litijskoj.

“Kad su se ove optužbe pojavile u medijima, provjerila sam stvar i ustanovila da je bivši vršilac dužnosti generalnog sekretara Ministarstva Žarko Bogunovič to zaista naredio, odnosno da je odgovorni službenik dobio tri ponude za eksternu reviziju, ali su one ostale u ladici.”

Kako je moguće da ponude iz ladice uopšte nisu stigle?

Ona je već vidjela zgradu i kakav je utisak stekla, da li je zaista rekla kolegama da bi bilo najbolje da je sruše?

Hoće li ona sada naručiti eksternu reviziju?

Prema ministricinim riječima, moguće je, naravno, naručiti eksternu reviziju, ali bi u hijerarhijskom smislu obje revizije – i interna i eksterna – bile ravnopravne. Stoga nije moguće nadjačati internu reviziju eksternom revizijom.

„Ali sačekaću savjet šta da radim. Morat ćemo pitati Nacionalni istražni ured i Tužilaštvo kojim podacima možemo raspolagati zbog istrage koja je u toku. Koju dokumentaciju možemo dati eksternoj reviziji?”

Andreji Katič je žao što se stvara utisak da je u resoru koji vodi haos. “Našla sam se između čekića i nakovnja.”

S ministricom smo razgovarali i o drugim aktuelnim temama, između ostalog, zanimalo nas je da li bi ona imala problem da premijer Robert Golob nakon izbora Marjana Šarca za europarlamentarca predloži Damira Črnčeca za novog ministra obrane?

Misli li da bi u Vladi mogla sarađivati s nekim ko stranku SD vidi kao nasljednika genocidne komunističke partije? U njenom programu i kandidatima za poslanika vidio je svrhu krađe, poslovanja i uništavanja Slovenije ilegalnom migracijom? Ovo je Črnčec napisao na društvenim mrežama još 2018. Pogledajte šta je odgovorila Andreja Katič, koja je i potpredsjednica SD-a. Ona je, između ostalog, rekla i da će sada moći i zvanično da predloži Milana Brgleza za državnog sekretara u Ministarstvu pravde.

Podcast Moč politike

(Suzana Kos i Barbara Eržen, DELO, 28.06.2024. / Revizije info)

Oznake