Regija i svijet

LEKCIJA ZA BH OPOZICIJU: REAKCIJA SRBIJANSKE OPOZICIONE POLITIČARKE NA OBJAVLJENI REVIZORSKI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU TAMOŠNJE ELEKTROPRIVREDE

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde
Nakon što je Državna revizorska institucija Srbije objavila izveštaj o poslovanju Elektroprivrede Srbije, Marinika Tepić, potpredsednica srbijanske opozicione Stranke slobode i pravde, optužila je vršioca dužnosti direktora EPS Milorada Grčića da je prekršio zakon. Na žalost, u BiH su reakcije političara na revizorske izvještaje rijetke i mlake. Značaj tim izvještajima i revizorskim nalazima o nepravilnostima i nezakonitostima detektovanim u poslovanju organa vlasti, javnih institucija, preduzeća,... daju uglavnom mediji i rijetke nevladine organizacije koje se ciljano bave ovim problemom. (Revizije.info)

Državna revizorska institucija (DRI) je u izveštaju o poslovanju Elektroprivrede Srbije potvrdila, navela je Tepić na konferenciji za novinare ispred sedišta ove firme u Beogradu, da je Grčić u 2018. i 2019. godini sprovođenjem javnih nabavki vrednih 31,53 milijarde dinara (oko 266 miliona evra) kršio Zakon o javnim nabavkama.

Ona se pozvala na reviziju DRI objavljenu u ponedeljak, 18. januara.

“Revizor je dokazao da je tokom 2018. i 2019. godine Grčić kršio zakon i zloupotrebljavao novac građana, a ostao je nesmenjen na funkciji”, kazala je Tepić.

Navela je da je DRI utvrdio da Grčić zbog svog v.d. statusa, čije je zakonsko trajanje premašeno, nije smeo da potpisuje ugovore EPS-a i dodala da je vršena revizija samo “uzorka” od 97 ugovora, a da je ugovora u tim godinama bilo “na stotine i stotine”.

Tepić je rekla da je utvrđeno i da je u 82 od 97 analiziranih ugovora o javnim nabavkama bio samo po jedan ponuđač.

“To znači ili da su uslovi namešteni ili da su se Milorad Grčić i stranačko rukovodstvo EPS-a na neobičan način potrudili da oteraju sve druge ponuđače”, ocenila je ona.

DRI je zaključio da je Grčić potpisao najmanje 1.049 ugovora o privremenim i povremenim poslovima za radnike kojima kasnije nije dao ugovore na neodređeno vreme, “kako bi ih držao na povocu i koristio ih kad dođu izbori”, naglasila je Tepić.

Kazala je da je revizor potvrdio i da je Grčić protivno zakonu još uvek na mestu v.d. direktora EPS-a i da su zbog toga svi ugovori koje je potpisao ništavni, ali je dodala i da je istekao mandat i Nadzornom odboru tog preduzeća koje bi trebalo da kontroliše rad direktora.

Tepić je navela da je DRI revidirala i ugovore firmi Nites, Sekvester i Aseko, za koje je ona ranije tvrdila da su u direktnim političkim i porodičnim vezama sa vrhom vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).