Regija i svijet

DOK SE BROJ POGINULIH U SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA POVEĆAVA, EU SANJA O SMANJENJU TOG BROJA NA POLOVINU DO 2030. A NA NULU DO 2050.

Kako od 51.400 doći do nule? Evropski revizorski sud pokrenuo je prvu sveobuhvatnu reviziju EU u području cestovne bezbjednosti, kako bi došao do odgovora da li je EU na pravom putu, s obzirom na proklamovani cilj iskorjenjivanja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom do 2050.

Uslijed ponovnog uspostavljanja prijašnjih nivoa saobraćaja nakon pandemije, u cestovnim je nesrećama u EU tokom 2022. godine život izgubilo 20.600 osoba, što je povećanje od 3% u odnosu na 2021.

To je bio dovoljan razlog za revizore Evropskog revizorskog suda da započnu rad na reviziji posvećenoj bezbjednosti na cestama, kako bi provjerili čini li se EU sposobnom postići svoje ciljeve, tj. upola smanjiti broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda do 2030. i njihov broj svesti gotovo na nulu do 2050.

Tokom 2001. na cestama EU stradala je 51.400 osoba. Evropska komisija otad je utvrdila ciljne vrijednosti kako bi se povećala sigurnost na cestama u EU. EU i UN žele upola smanjiti broj smrtnih slučajeva u cestovnom saobraćaju do 2030., pri čemu bi se broj smrtnih slučajeva u tom području održao nižim od 11.400 godišnje. U konačnici, EU radi na ostvarivanju cilja „vizije nula”, u skladu s kojom se broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda želi svesti gotovo na nulu do 2050.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, Komisija je na temelju pristupa sigurnog sistema uspostavila zajednički okvir za cestovnu bezbjednost za period 2021. – 2030. Taj okvir uključuje mjere kao što su sigurne ceste i trotoari, sigurna vozila, veća finansijska podrška i sigurno ponašanje korisnika.

Revizori će ispitati da li je Komisija uvela prikladne mjere za ostvarivanje ciljeva EU u području cestovne sigurnosti. Ujedno će ispitati način na koji su osmišljeni infrastrukturni projekti usmjereni na sigurnost na cestama koji su finansirani sredstvima EU, kao i postupke izbora tih projekata, kako bi se provjerilo pruža li se njima optimalan doprinos ciljevima EU u području bezbjednosti na cestama.

Tokom 2022. godine, na cestama EU u prosjeku je na milion stanovnika zabilježeno 46 smrtnih slučajeva. Međutim, među državama članicama napredak je bio vrlo neujednačen, pri čemu je broj smrtno stradalih na milion stanovnika sezao od 21 osobe pa sve do njih 86.

(ERS / Revizije info)