Regija i svijet

Hrvatska: MINISTAR NE ŽELI ODGOVORITI ŠTO SU OTKRILI REVIZORI KOJE JE 2022. POSLAO U HEP

Posao je dobila Confida-revizija, tvrtka s dvoje zaposlenih. Iako je njihov rad u međuvremenu naplaćen 15.000 eura, Ministarstvo gospodarstva medijima uporno odbija predočiti rezultate izvanredne revizije u kompaniji koju vodi aferama opterećeni Frane Barbarić, čovjek od povjerenja premijera Plenkovića.

“Prošlo je gotovo sedam mjeseci otkako je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, objavio da je u HEP poslao izvanrednu reviziju. Vanjski revizori trebali su, među ostalim, analizirati kupoprodajne ugovore energenata od 2021. do rujna 2022. Tajming je bio znakovit: revizija je naručena dva mjeseca nakon što je u javnosti detonirala plinska afera u Ini teška više od milijardu kuna”, podsjeća portal Telegram, pozivajući se na lanjski tekst s portala Zagrebi.hr o tome kako je ulogu revizora Filipović povjerio Confida-reviziji, tvrtki s dvoje zaposlenika.

Čekajući reviziju, Barbarić niže probleme

Tada nam je iz Ministarstva gospodarstva odgovoreno da je “za uslugu 27. listopada 2022. izdana narudžbenica s rokom izvršenja 60 radnih dana od njenog izdavanja. O rezultatima revizije bit ćete pravovremeno obaviješteni”. Pa iako je otada prošlo sedam mjeseci, javnost još uvijek nije upoznata s rezultatima revizije HEP-a, državne kompanije koju već godinama vodi Frane BarbarićPlenkovićev kadar opterećen raznim aferama, pa tako i nedavnom nadogradnjom hvarske vile bez potrebnih dozvola.

Portal Telegram je u nekoliko navrata od 2022. uzaludno pokušavao saznati od Ministarstva je li revizija okončana i što je otkrila. “Odgovor je uvijek bio isti, da je u tijeku. No podaci državne riznice otkrivaju kako je Ministarstvo za analizu – koja je navodno u tijeku – već isplatilo Confida-reviziji 15.000 eura, što sugerira da je posao već neko vrijeme završen….Kako su iz Ministarstva odgovorili još u studenom prošle portalu Zagrebi.hr, tvrtka je dobila posao jer je bila najpovoljnija (od četiri druga ponuditelja)”, navodi Kristian Došen na portalu Telegram.

Revizori su, dakle, u tri mjeseca trebali pregledati gotovo 1500 ugovora sklopljenih s dobavljačima i k tome, prema navodima ministra Filipovića, utvrditi kakvo je bilo poslovanje HEP-a od siječnja do rujna prošle godine. Na teret državne energetske tvrtke, kako premijer redovito podsjeća, građani i poduzetnici plaćali su nižu cijenu električne energije od one na tržištu. HEP-ov godišnje financijsko izvješće još nije objavljeno, a još ni slova nismo vidjeli ni od izvanredne revizije, navodi Telegram.

Posao je naplaćen, a rezultata nema

Filipovićevo ministarstvo je početkom ožujka, kada je revizija već trebala biti okončana, tom portalu tvrdilo kako je proces još u tijeku. “Pitali smo ih i detalje vezane za rok isporuke, kao i činjenicu da posao nije uvršten u Registar sklopljenih ugovora, što su dužni napraviti prema vlastitom pravilniku. Ali na to nismo dobili odgovor. Pitali smo ih za reviziju ponovno prije nekoliko dana, ali odgovor do trenutka objave teksta nije došao… Je li revizija uistinu još u tijeku ili se s objavom rezultata čeka neki prigodan trenutak, preostaje jedino spekulirati”, navodi Telegram.

(Zagrebi.hr, 24.05.2023.)