Novosti

CCI: SKUPŠTINA KS NE PROVODI VLASTITE ODLUKE – OD PET OBJAVLJENIH REVIZORSKIH IZVJEŠTAJA RAZMATRAN SAMO JEDAN

„O ozbiljnosti identifikovanih propusta u radu institucija i potrebi za uključivanjem Skupštine, najbolje govori podatak da je Ured za reviziju izvještaj za JU “Djeca Sarajeva” uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.“, stoji u najnovijem saopštenju Centara civilnih inicijativa, koje objavljujemo u cjelosti.

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Kolegij i Skupštinu Kantona Sarajevo da razmatraju revizorske izvještaje  koji su objavljeni u proteklom periodu, te ispoštuju vlastiti Zaključak po ovom pitanju. Skupština Kantona Sarajevo u julu 2021. godine, prihvatila je Zaključak kojim se obavezuje razmatrati izvještaje o reviziji za institucije Kantona Sarajevo zajedno sa Akcionim planovima za otklanjanje potencijalnih slabosti i nepravilnosti. Zaključak nije realizovan u potpunosti. Skupština KS je od jula 2021. godine do sada, od pet objavljenih revizorskih izvještaja, razmatrala samo jedan – Informaciju o obavljenoj finansijskoj reviziji KJKP „Toplane Sarajevo“, dok su revizorski izvještaji za ostale četiri institucije još uvijek na čekanju.

Ured za reviziju institucija u FBiH u svojim izvještajima dao je ukupno 65 preporuka za pet institucija Kantona Sarajevo (JU „Djeca Sarajeva“, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva., JU Zavod za medicinu rada i KJKP „Toplane Sarajevo“) od kojih niti jedna nije dobila pozitivno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima. O ozbiljnosti identifikovanih propusta u radu institucija i potrebi za uključivanjem Skupštine, najbolje govori podatak da je Ured za reviziju izvještaj za Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

„Zaštita javnog novca i interesa građana, izabranim predstavnicima treba da bude prioritet i da u ovim i sličnim slučajevima postupaju brzo i adekvatno, jer specifičnosti revizorskih izvještaja, osim što detektuju propuste, oni daju i preporuke kako da se ti propusti otklone. Upravo je to uloga Skupštine, da uspostavljenim nadzorom isprati realizaciju preporuka, i osigura da se trošenje javnog novca odvija u zakonskim okvirima, te na taj način zaštiti građane, čije interese zastupa” – izjavio je Alen Čular, projekt koordinator CCI.

(CCI)