Novosti

KOMISIJA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA JE DONIJELA ODLUKU U POSTUPKU PROTIV GLAVNE REVIZORICE, ALI…

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH je juče, 12.05. održala svoju dugo očekivanu sjednicu na kojoj je nastavljen i okončan još početkom februara pokrenuti postupak  protiv glavne revizorice Brčko distrikta, Selme Šadić.

Postupak je pokrenut zbog osnovane sumnje da je ona u sukobu interesa, s obzirom da joj je muž član upravnog odbora JZU “Zdravstveni centar Brčko”, institucije koja je predmet redovnih godišnjih finansijskih revizija Ureda za reviziju Brčko distrikta.”, što je u neskladu sa članom 5 Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH.

Postupak, koji se odužio zbog žalbe gospođe Šadić Apelacionom sudu, koji je, u međuvremenu odbacio njene navode (u vezi nenadležnosti Komisije za izbor i imenovanje da odlučuje i odbaci njen zahtjev za izuzećem svih članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja je pokrenula postupak protiv nje), konačno je, dakle, nakon nešto više od tri mjeseca, okončan.

No, na objavljivanje odluke moraćemo čekati početak naredne sedmice. S obzirom, kako nam je to saopštila predsjednica Komisije Admira Mujić, da doneseno rješenje žele prvo uručiti osobi protiv koje je vođen postupak, tj. gospođi Šadić.

No, kako je čitav slučaj prilično jasan i kako je “stranka u postupku” svoju odbranu temeljila na proceduralnim pitanjima, negiranju nadležnosti i tsl. a ne na pobijanju činjenica koje nedvosmisleno ukazuju na sukob interesa ili promjeni tog stanja (a koliko je poznato nije bilo ostavki), za očekivati je da odluka Komisije potvrdi postojanje sukoba interesa. I jedino što ostaje kao pitanje je ono, zapravo, najznačajnije – koje su izrečene sankcije.

Podnosilac tužbe, na osnovu koje je i pokrenut postupak, bivši glavni revizor BD Nekir Suljagić najavljuje da će se sa odlukom Komisije, za koju očekuje da je pozitivna, obratiti Apelacionom sudu.

Nezvanično saznajemo da čitav slučaj pažljivo prati i Michael Scanlan, prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH i međunarodni supervizor za Brčko distrikt.

(N.N., Revizije info)