Iz revizorskih izvještaja

PROPAST GIGANTA OČIMA REVIZORA – VRIJEDNOST HIDROGRADNJE POTCIJENJENA ZA 36 MILIONA KM

Federalni revizori češljali su u protekloj godini dokumentaciju nekadašnjeg giganta Hidrogradnje, preduzeća koje se danas nalazi u stečaju, te su sačinili frapantne nalaze.

Hidrogradnja je u stečaju od 2017. godine zbog enormnih dugova. Poreznoj upravi FBiH preduzeće duguje 66 miliona KM, a u proteklom periodu su objavljeni oglasi o prodaji imovine za više od 100 miliona KM.

Kako su naveli federalni revizori, u izvještaju za 2019. nekretnine, postrojenja i oprema potcijenjeni su za 36 miliona KM.

“Društvo nije mijenjalo računovodstvene politike i u finansijskom izvještaju nije u finansijskim izvještajima iskazalo imovinu po fer vrijednosti. Nije izvršeno povećanje vrijednosti sredstava, niti je povećanje priznato u kapitalu kao revalorizaciona sredstva”, kaže se u izvještaju.

Nadalje, ističe se, stečajni plan reorganizacije ne uključuje način izvršenja reorganizacije, posebno u dijelu finansiranja kako nalaće Zakon o stečajnom postupku. Revizori su konstatovali da je preduzeće 22. septembra rješenjem Općinskog suda Sarajevo pokrenulo stečajni postupak, dok je stečajni plan prihvaćen u septembru 2019. te do danas nije relizovan.

“Od usvajanja stečajnog plana do okončanja revizije objavljeno je pet javnih nadmetanja za prodaju imovine. Niti na jednom nije bilo zainteresiranih ponuđača, te su prodaje proglašene neuspjelim”, naveli su revizori.

Inače, više od 270 bivših radnika čeka da im se uplati dug za penziono osiguranje kako bi mogli da se penzionišu.

Hidrogradnja je prije rata zapošljavala 5.000 radnika i godišnje zarađivala 300 miliona dolara, od čega čak blizu 200 miliona u inostranstvu.

Od 1967. godine Hidrogradnja je najviše poslovala u Libiji, a od 1975. u Iraku. Kasnije se poslovanje proširilo i u Njemačkoj, Grčkoj i Tunisu.

(A.D., Klix)