Komentari i analize

PARLAMENTARNA KOMISIJA ODGOVORNA ZA REVIZIJU POZVALA VLADU DA KREIRA ZAKONSKE IZMJENE KOJE ĆE OMOGUĆITI KAŽNJAVANJE INSTITUCIJA KOJE NE PROVODE REVIZORSKE PREPORUKE

Prazne klupe na jednom od održanih javnih saslušanja pred Parlamentarnom komisijom odgovornom za reviziju u FBiH
Na današnjoj sjednici je donesen i zaključak kojim Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju od Vlade FBiH traži da uputi u parlamentarnu proceduru zakonsko rješenje koje će omogućiti sankcionisanje revidiranih subjekata koji ne poštuju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i odluke te Komisije, što bi moglo da doprinese povećanju uticaja Komisije, pa i samog Ureda za reviziju, na revidirane subjekte, odnosno do ozbiljnijeg odnosa institucija prema revizorskim nalazima i preporukama i povećanja stepena njihove realizacije, koji je, trenutno, generalno, na neprihvatljivo niskom nivou.

Nakon predugog čekanja, 28. januara konačno je u Parlamentu FBiH održana sjednica Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, na kojoj je glavna tema bilo sumiranje stavova sa provedenih javnih saslušanja institucija koje od revizora nisu dobile pozitivno mišljenje za jednu ili obje komponente finansijske revizije za 2020. godinu.

Na 27. po redu sjednici Parlamentarne komisije bili su, prema riječima Alme Kratine članice Komisije, prisutni skoro svi njeni članovi, a sjednicom je predsjedavao Ivica Pavković.

Alma Kratina je, u razgovoru za portal Revizije info, izjavila da su danas na dnevnom redu imali izvještaj i zaključke nakon održanih javnih saslušanja sa predstavnicima revidiranih institucija kod kojih su uočene nepravilnosti u radu. Dodala je da su donijeli zaključak da svi revidirani subjekti kod kojih su utvrđene nepravilnosti i kojima su date revizorske preporuke, moraju, u roku od 30 dana od momenta kada im Komisija pošalje zaključak, dostaviti Komisiji šta su napravili nakon datih revizorskih preporuka. Kratina je takođe istakla da izvještaj sa zaključcima ide na razmatranje u Parlament FBiH ali će ga Komisija odmah dostaviti i revidiranim subjektima kako se ne bi dodatno gubilo vrijeme, odnosno da bi se revidirane subjekte odmah obavezalo na reakciju, bez čekanja na odluku Parlamenta.

Osim toga na današnjoj sjednici je donesen i zaključak kojim Komisija od Vlade FBiH traži da uputi u parlamentarnu proceduru izmjenu zakona kroz koji će se sankcionisati svi oni revidirani subjekti koji ne poštuju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i odluke te Komisije, što bi moglo da doprinese povećanju uticaja Komisije, pa i samog Ureda, na revidirane subjekte, odnosno do ozbiljnijeg odnosa institucija prema revizorskim nalazima i preporukama i povećanja stepena njihove realizacije, koji je, trenutno, generalno, na neprihvatljivo niskom nivou.

Kratina je dodala da su na dnevnom redu današnje sjednice bili i dopisi Centara civilnih inicijativa, u kojima su istaknuti segmenti koje bi trebalo mijenjati u okviru rada i funkcionisanja Komisije, a prema njenim navodima članovi Komisije su dosta sugestija ove nevladine organizacije već primijenili.

Poslanica Alma Kartina je, u izjavi za portal Revizije info, navela i da je na današnjoj sjednici pokrenula inicijativu da se zaključkom predvidi i slanje otvorenog pisma Tužilaštvu kako bi pažljivije razmotrili ono što se utvrdi revizorskim izvještajima, jer je evidentiran veliki broj slučajeva kršenja zakona o javnim nabavkama, ali da ovaj zahtjev nije uvršten u zaključke.

Podsjećamo da smo već upozoravali da se čitav ovaj process, započet prvim saslušanjima, još sredinom jula 2021., nepotrebno razvukao na više od pola godine i umjesto da bude završen u oktobru 2021. Komisija svoj dio obaveza u ovom kontekstu završava na kraju januara 2022., a kad će se pripremljeni izvještaj i predloženi zaključci naći pred poslanicima i delegatima domova Parlamenta FBiH, još ostaje da se vidi.

S obzirom na to da su održana javna saslušanja bila izuzetno značajna i pozitivan iskorak u dosadašnjem radu, s čim su se složili i u Uredu za reviziju i u Centrima civilnih inicijativa, koji su učestvovali u njihovoj popularizaciji i praćenju, prava je šteta što se zaključci povezani s njima i prijedlog koji ide pred Parlament, dešava sa ovakvim zakašnjenjem. Pogotovo što je neprihvatljiv odnos Vlade prema izvještajima koji su bili predmet upravo saslušanja u julu i napad na nezavisnost Ureda za reviziju, zahtjevao promptnu reakciju Parlamenta, koja je, nažalost, izostala. Da li zbog sitnog kalkulanstva članica vladajuće koalicije ili evidentnih slabosti unutar same Komisije, ne znamo.

Predstavnica Komisije, Alma Kratina, koja se jedina odazvala našem pozivu, je istakla da treba uzeti u obzir sve okolnosti koje imaju kao poslanici i sporo dostavljanje materijala uslijed pandemijskih uslova, kao i stanje u kojem radi Vlada FBiH, te da sve to dovodi do toga da su često izloženi vanrednim okolnostima i improvizacijama.

No, uz dužno poštovanje prema ovoj poslanici, koja je jedna od rijetkih članova 14-očlane(!) Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju koja je prisustvovala skoro svim saslušanjima i nekim njenim kolegama (Žuljević, Arapović, Karajbić) čije su diskusije na saslušanjima dale potreban nivo i dignitet i saslušanjima i Komisiji, evidentna je zabrinjavajuća netransparentnost u radu Komisije i nerad većine njenih članova.

Podsjećamo da su i sama javna saslušanja, umjesto na zvaničnoj web (pod)stranici Komisije i domova Parlamenta najavljivana od strane pomenute nevladine organizacije i da, umjesto da nakon završetka svakog dana saslušanja uslijedi press konferencija Komisije, mediji o saslušanjima nisu dobijali ni saopštenja sa elementarnim podacima, nego je sve bilo svedeno na obezbijeđeni link za praćenje saslušanja preko interneta, koji ni sam nije funkcionisao čitavo vrijeme. Naprosto je izgledalo da se nešto izuzetno dobro, čime bi ta komisija trebala da bude ponosna, pokušava odraditi sa što manje efekta u javnosti. I sa što manje napora većine članova te komisije – jer, podsjetimo još jednom i na to: saslušanjima kojima je prisustvovala brojna delegacija Ureda za reviziju na najvišem nivou i najviši predstavnici revidiranih subjekata (sa izuzetkom neodgovornih ministara Vlade FBiH), nisu ni u jednom trenutku prisustvovali svi članovi Komisije (da im i na taj način naglase značaj), nego ih je najčešće na njima bilo svega dvoje-troje, pa čak i samo jedan od 14.

(D.R. i N.N., Revizije info)