Priče u fokusu

EVROPSKI REVIZORSKI SUD OSUDIO RUSKU AGRESIJU I IZRAZIO SOLIDARNOST SA UKRAJINOM

„Ovo su mračna vremena za Evropu. Sada, više nego ikad, EU mora pokazati jedinstvo. Evropski revizorski sud nastavit će bezuslovno podržavati temeljne vrijednosti slobode, demokratije i suvereniteta.”, stoji u saopštenju Evropskog revizorskog suda, koje objavljujemo u cjelosti.

Europski revizorski sud snažno je osudio rusku invaziju na Ukrajinu i započeo s organizacijom humanitarne pomoći žrtvama ruske agresije.

„Cijeli Sud čvrsto stoji iza ukrajinskog naroda.”, poručio je Sud u izjavi objavljenoj na njegovim internetskim stranicama i društvenim mrežama.

„Ovo su mračna vremena za Evropu. Sada, više nego ikad, EU mora pokazati jedinstvo. Evropski revizorski sud nastavit će bezuslovno podržavati temeljne vrijednosti slobode, demokratije i suvereniteta.”

​​Odmah nakon početka ruskog napada na Ukrajinu predsjednik Suda Klaus-Heiner Lehne iskazao je solidarnost u ime cijelog Suda u pismu upućenom Valeriju Packanu, predsjedniku Revizorskog suda Ukrajine, u kojem izražava „zgroženost nad brutalnim činom agresije” i „veliku tugu zbog patnji ukrajinskog naroda”.

​​Sud se obratio međunarodnoj organizaciji vrhovnih revizijskih institucija INTOSAI kako bi se koordinirao zajednički pristup pružanju podrške ukrajinskim kolegama, te odbrani vrijednosti nezavisnosti i demokratije.

Sud čvrsto vjeruje da bi Revizorski sud Ruske Federacije trebao istupiti iz članstva u međunarodnim organizacijama kao što su INTOSAI i EUROSAI. Nadalje, poziva Kontaktni odbor vrhovnih revizijskih institucija u Evropskoj uniji na donošenje zajedničkog stajališta u kojem će se osuditi ruska invazija i koje će biti upućeno cijeloj zajednici INTOSAI-ja.

​​U sjedištu Suda u Luxembourgu podignuta je ukrajinska zastava u znak njegove solidarnosti s ukrajinskim narodom. Osim toga, zgrade Suda noću će biti osvijetljene u plavoj i žutoj boji, nacionalnim bojama Ukrajine.

​​No, pomoć koju Sud pruža ne zaustavlja se na pukim gestama. Osoblje Suda pruža praktičnu pomoć, među ostalim prikuplja novčana sredstva za donaciju jednoj od humanitarnih organizacija kako bi se pomoglo ugroženim osobama. Liječnička služba Suda organizirala je i donaciju opreme za prvu pomoć koja će se odmah poslati Ukrajini.

(ERS / Revizije info)