Priče u fokusu

CCI SA GRAĐANIMA ZENICE O ODBIJANJU KOLEGIJA SKUPŠTINE ZDK DA NA DNEVNI RED SKUPŠTINE STAVI REVIZORSKE IZVJEŠTAJE

Ponašanje pripadnika vladajuće većine u ovakvim situacijama je naprosto iracionalno. I teško je shvatiti zašto im je toliko stalo da se unutar Skupštine ne govori o dokumentima koji su javni, obrađivani od strane medija, tema privatnih razgovora građana, saopštenja i izjava nevladinih organizacija i opozicije, a u zeničkom slučaju i predmet istražnih radnji Tužilaštva.

Nakon što su prije dvije sedmice objavila spisak članova Kolegija Skupštine ZDK koji već 10 mjeseci opstruiraju stavljanje na dnevni red Skupštine revizorskih izvještaja i omogućavanje poslanicima rasprave o njima, Centri civilnih inicijativa su danas, 20.07. istim povodom, na ulicama Zenice, organizovali postavljanje postera, billboard i podjelu letaka, sa likovima tih članova Kolegija i pitanjem “Zašto su onemogućili razmatranje revizorskih izvještaja pred Skupštinom ZDK?”.

Podsjećamo da su Predsjedavajući i sekretar Skupštine kao izgovor za ovakvo ponašanje ponudili apsurdan “argument” da se mora slušati Vlada i da se razmatranje revizorskih izvještaja ne može staviti na dnevni red sjednice, jer nije ispoštovana procedura koja podrazumijeva da svaka inicijativa mora dobiti odobrenje Vlade da bi se našla na sjednici Skupštine. Što osim što nije procedura predviđena poslovnikom o radu Skupštine, na šta su upozoreni od opozicionih članova Kolegija, je i u sukobu sa temeljnom podjelom vlasti i njenih obaveza u demokratskom društvu. No… u BiH je uobičajeno da vlast i pravila i zakone tumači kako njoj odgovara.

Pa se tako i izvještaji o finansijskoj reviziji za 2020., ZDK, Ministarstva za privredu ZDK i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, u kojima nijedan od ovih revidiranih subjekata nije dobio pozitivno mišljenje za obje komponente finansijske revizije i kojima je Ured za reviziju FBiH dao čak 60 preporuka za otklanjanje brojnih nepravilnosti i nezakonitosti, ne uspijevaju doći na dnevni red Skupštine.

Ponašanjem svoje vlasti revoltirani građani, na ulicama Zenice su danas, aktivistima CCI-a, govorili:

„Ovo bez revolucije ne možemo promijeniti, samo revolucija će nas dovesti ka poboljšanju“.

„Dosta toga se treba promijeniti kako bi nam bilo dobro, jer ovo kako je trenutno ne valja“.

„Mi ovo gledamo svaki dan, ovo su sve lopovi“.

„Bilo bi nam bolje da se otklone te nepravilnosti. Nismo zadovoljni kako ovdje živimo, djeca nam odlaze upravo zbog toga. Stanje je žalosno“.

A jedan od građana je, u prolazu, dobacio: „Škaljo je za sve kriv“.

Sličan stav dijeli i Mladen Simić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine, a inače člana SDP-a BiH, koji je još prije 9 mjeseci ustvrdio:

„Ovaj saziv nikad neće staviti revizorske izvještaje na dnevni red, to je svima jasno. Pogotovo imajući na umu da u Kolegiju sjedi Omer Škaljo, koji je kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja predmet jednog od revizorskih izvještaja“.

I, mada je to izgledalo kao opoziciono pretjerivanje i da je nevjerovatno da će rukovodstvo Skupštine nastavi sa opstrukcijom nadzora nad javnim ustanovama i potrošnjom javnog novca, Simić je, izgleda, bio u pravu. Izbori se, naime, približavaju. I ističe vrijeme u kome aktuelni saziv može razmatrati pomenute izvještaje.

Mada iz CCI-a još ne gube nadu (kao što znamo “nada zadnja umire”), pa je, tim povodom, i danas, Mahir Poljić, projekt-koordinator CCI-ja izjavio:

“Nedopustivo je da trenutni saziv Skupštine propusti priliku za unapređenje rada institucija, a nepravilnosti u trošenju javnog novca ne budu otklonjene. Pozivamo članove Kolegijuma Skupštine ZDK da omoguće razmatranje revizorskih izvještaja za 3 institucije revidirane prošle godine i utvrde da li su navedene institucije otklonile nepravilnosti u radu.”

S druge strane, (opozicioni) Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine RS, u sličnoj situaciji opstrukcije, svoje je kolege iz vladajuće koalicije optužio da – štite kriminal i korupciju.

U suštini, ponašanje pripadnika vladajuće većine u ovakvim situacijama je naprosto iracionalno. I teško je shvatiti zašto im je toliko stalo da se unutar skupštine ne govori o dokumentima koji su javni, obrađivani od strane medija, tema privatnih razgovora građana, saopštenja i izjava nevladinih organizacija i opozicije, a u zeničkom slučaju i predmet istražnih radnji Tužilaštva.

No, na tu misteriju bi, u ZDK slučaju, građanima Zenice mogli odgovoriti osmero (od ukupno 13) članova Kolegija Skupštine, za koje u CCI-u tvrde da nikad nisu dali svoj glas ZA, da se izvještaji revidiranih institucija ZDK objavljeni u 2021. godini uvrste kao zasebne tačke na dnevni red Skupštine: Amra Jupić (A SDA), Andrej Kajić (HDZ), Ivo Tadić (HDZ), Vedrana Dugonjić (HDZ), Omer Škaljo – samostalni zastupnik, Ćazim Huskić (SDA), Himzo Smajić (SDA), Sejad Zaimović (SDA).

CCI osim rukovodstva Skupštine akcentira i odgovornost Vlade, navodeći da je od 3 revizorska izvještaja koji je Ured za reviziju objavio za institucije ovog Kantona, Vlada razmatrala 2 (Budžet i ZZO ZDK) ali ih nisu proslijedili Skupštini na dalje razmatranje, dok se izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu ZDK, iz nepoznatih razloga, nije našao na dnevnom redu ni jedne od preko 40 održanih sjednica Vlade ZDK u prethodnih 10 mjeseci. Što je Skupštini trebao biti samo dodatni razlog za stavljanje ovih izvještaja na dnevni red svojih sjednica.

(N.N. i D.R., Revizije info)