Priče u fokusu

SKANDAL U FEDERALNOM PARLAMENTU – NA ZAKAZANU SJEDNICU KOMISIJE KOJA NIJE RADILA DVIJE I PO GODINE, OD 14 ČLANOVA DOŠLO ČETVERO

Konačno konstituisanje komisije otvorilo je nadu da će njen i rad Parlamenta, u ovom kontekstu, konačno da se vrati u zakonske okvire i ispunjavanje redovnih obaveza. I da će prestati sa neprihvatljivim i društveno štetnim ignorisanjem i obesmišljavanjem rada Ureda za reviziju. Ovakav razvoj događaja, kome smo svjedočili danas, mada smo u ovoj zemlji od njenih političara na svašta navikli, apsolutno niko nije očekivao. Niti je ovakav bezobrazluk ičim moguće opravdati.

Na danas, 05.10.2020., zakazanu sjednicu Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, od 14 njenih članova – po 7 iz svakog doma – došla su 3 člana i predsjedavajući komisije.

Radi se o komisiji koja nije radila od 13. februara 2018. godine, kada je održana posljednja sjednica te komisije u prethodnom mandatu, do 10.09.2020. kada je konačno održana Konstitutivna sjednica te komisije u aktuelnom mandatu.

Današnja sjednica trebala je biti prva radna. Odnosno sjednica na kojoj bi ta komisija konačno počela da razmatra neke od preko 250 izvještaja koji su se nagomilali za vrijeme njenog nerada.

Naime, dok Komisija nije radila a Parlament se nije bavio kontrolom zakonitosti i efikasnosti poslovanja institucija u FBiH, Ured za reviziju je svoje zakonom propisane i programima rada planirane obaveze izvršavao u potpunosti. Pa je Parlamentu poslao i izvještaje o provedenoj finansijskoj reviziji za 2017. i izvještaje o provedenoj finansijskoj reviziji za 2018., a krajem septembra je završio i sa „paketom“ izvještaja za 2019., najvećim dosad.

Centri civilnih inicijativa ovo su okarakterisali kao ponovno pokazivanje neodgovornosti Parlamenta, odnosno njegovih poslanika i delegata, za potrošnju javnih sredstava i zakonitost i efikasnost rada federalnih institucija.

„Svojim nedolaskom parlamentarci na ovaj način nastavljaju obesmišljavati rad Ureda za reviziju i pogoduju širenju prostora za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu.“

Podsjećaju da su na dnevnom redu sjednice bila planirana saslušanja i razmatranje izvještaja o finansijskoj reviziji – Vlade FBiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva prostornog uređenja kao i JU Federalne novinske agencije.

Revidirani subjekti su se odazvali uručenom pozivu i na današnju sjednicu poslali svoje predstavnike. No njihov odgovoran odnos prema Parlamentu, Komisiji i Uredu za reviziju, su nedolaskom članova Komisije ismijani.

„S tim u vezi, odgovornost za današnje obezvrijeđenje revizorskog procesa pripisuje se novoizabranim članovima koji se nisu pojavili na sjednici, navode iz Centara civilnih inicijativa. A to su iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Marijan Klaić, Miralem Galijašević, Adis Arapović i Alma Kratina te iz Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara, Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić, Slađan Ilić, Drago Puzigaća i Aner Žuljević.

Inače ova organizacija, kao i Ured za reviziju institucija FBiH, u više su navrata, u proteklom periodu javno ukazivali na važnost razmatranja revizorskih izvještaja od strane Parlamenta FBiH, te, u tom kontekstu neophodnost hitnog konstituisanja i početka rada Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju.

Konačno konstituisanje komisije otvorilo je nadu da će njen i rad Parlamenta, u ovom kontekstu, konačno da se vrati u zakonske okvire i ispunjavanje redovnih obaveza. I da će prestati sa neprihvatljivim i društveno štetnim ignorisanjem i obesmišljavanjem rada Ureda za reviziju.

Ovakav razvoj događaja, mada smo u ovoj zemlji od njenih političara na svašta navikli, apsolutno niko nije očekivao. Niti je ovakav bezobrazluk ičim moguće opravdati.

S obzirom da su i za sva tri naredna dana najavljene sjednice ove komisije i saslušanja revidiranih institucija, ostaje otvoreno pitanje da li će se ovo skandalozno, neodgovorno ponašanje Federalnih parlamentaraca, članova Komisije, nastaviti. Ili će konačno početi da rade svoj posao. Na šta ih pozivaju iz Centara civilnih inicijativa, u saopštenju izdatom ovim povodom.