Regija i svijet

DRI SRBIJE SKUPŠTINSKOM ODBORU ZA FINANSIJE PREDSTAVILA INICIJATIVE ZA IZMJENU I DOPUNU PROPISA NA OSNOVU SPROVEDENIH REVIZIJA

Dobre prakse u susjedstvu: U 2021. godini Državna revizorska institucija Srbije je dala preporuke za donošenje ili izmjenu i dopunu za šest zakona, tri uredbe, tri pravilnika, dok je u 2020. godini dala preporuke za izmjenu, odnosno donošenje 14 zakona, jedne uredbe, tri pravilnika i 11 neimenovanih podzakonskih akata.

Dr Duško Pejović, predsjednik Državne revizorske institucije (DRI) Srbije i generalni državni revizor predstavio je na sjednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine, održanoj 16.12., Izvještaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja završnog računa budžeta Grada Vranja za 2018. godinu.

Na sjednici Odbora, održanoj van sjedišta Skupštine, u Vranju, dr Pejović je ukazao na najvažnije nepravilnosti i preporuke koje su navedene u ovom izvještaju, a koji je DRI objavila 2019. godine.

“Ono po čemu je vaš grad prepoznatljiv i zbog čega smo se opredelili da sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava bude ovde, je vaša posvećenost i spremnost da izvršite preporučene promene”, rekao je dr Pejović.

Kako je naglasio, rukovodstvo ovog grada je još tokom sprovođenja postupka revizije, tokom 2019. godine, otklonilo skoro polovinu nepravilnosti na koje im je ukazano, dok je drugi dio otklonjen u zadatom roku.

“Vranje je primer dobre prakse, ali i primer drugim gradovima kako se rukovodi i upravlja finansijama na pravi način”, rekao je dr Pejović i dodao da je DRI do sada izvršila tri revizije u ovom gradu.

Generalni državni revizor je predstavio i najvažnije nepravilnosti i preporuke iz Izvještaja o reviziji finansijskih izveštaja Javnog preduzeća za grijanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija „Novi dom“ Vranje za 2018. godinu.

Tokom sjednice, predstavljene su i inicijative za izmjene i dopune propisa na osnovu nalaza i preporuka iz izvještaja o reviziji za 2020. godinu.

“U 2021. godini DRI je dala preporuke za donošenje, izmenu i dopunu propisa za šest zakona, tri uredbe, tri pravilnika, dok je u 2020. godini DRI dala preporuke za izmenu, odnosno donošenje 14 zakona, jedne uredbe, tri pravilnika i 11 neimenovanih podzakonskih akata”, rekao je dr Pejović.

Članovi Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava jednoglasno su usvojili Prijedlog finansijskog plana Državne revizorske institucije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024.