Novosti

ISCRPJETI SVE POSTOJEĆE MOGUĆNOSTI, PA ONDA MIJENJATI ZAKON O REVIZIJI

Glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH Hrvoje Tvrtković izjavio je da se o eventualnim promjenama postojećeg zakonskog okvira revizije u BiH treba razmišljati tek kad bude sigurno da su iscrpljene sve mogućnosti koje on pruža, ocijenivši da to još nije slučaj.

Tvrtković podsjeća da su prethodnu godinu, osim nalaza iz oblasti javnih nabavki, koji se kontinuirano ponavljaju, obilježile i nepravilnosti u oblasti zapošljavanja državnih službenika, korištenju rezervnih listi, internim premještajima i nepravilnosti u primjeni Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Glavni revizor smatra da u operativnom smislu revizori nemaju većih problema u svom radu.

– Uspostavili smo zadovoljavajuću komunikaciju s institucijama koje revidiramo, što nam omogućava potpuno nesmetano obavljanje revizorskog posla. Problem je što se ponekad javlja jaz u očekivanju između onoga što revizija u skladu sa zakonom može ponuditi i onoga što javnost i druge zainteresovane strane od nje očekuju – rekao je Tvrtković za “Dnevni avaz”.

On je zaključio da revizija može ukazati na nepravilnosti i nezakonitosti u radu institucija, ali ne može sama svojim radom i instrumentima kojima raspolaže obezbijediti implementaciju preporuka i sankcionisanje odgovornih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 14. oktobra imenovao je Tvrtkovića za glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH.

(Srna)