Komentari i analize

TRI MJESECA REVIZORI RS NISU OBJAVILI NIJEDAN OD PREOSTALIH IZVJEŠTAJA O FINANSIJSKIM REVIZIJAMA PLANIRANIM ZA OVU GODINU

Jovo Radukić, Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske
Nešto više od mjesec dana do kraja godine i skoro dva mjeseca od kako je Federalni ured za reviziju završio sa mnogo većim brojem planiranih finansijskih revizija za 2022., Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, ima neobjavljeno 18 izvještaja.

Od 26. avgusta, kada je objavila izvještaje o finansijskoj reviziji opština Nevesinje i Vlasenica, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nije objavila više nijedan izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021. A ostalo ih je 18, po njenom planu za ovu godinu.

Praksa Glavne službe za reviziju u RS je da, za razliku od ureda za reviziju u drugom entitetu ili na državnom nivou, koji sa realizacijom planiranih finansijskih revizija završavaju u trećem kvartalu (državni krajem jula a Federalni krajem septembra) ona kao krajnji rok za realizaciju svog godišnjeg plana uzima kraj godine.

Zapravo, realizaciju dijeli na dva dijela – prvi, obimniji, dio plana, obuhvata period od početka godine do 31. avgusta (ove godine to je 60 izvještaja), a drugi od 1. septembra do 31. decembra (ove godine 18 izvještaja).

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, u kontinuitetu, prvi dio svog godišnjeg plana (ovog do kraja osmog mjeseca) ostvaruje u zacrtanim rokovima. I to objavljujući izvještaje pojedinačno ili u manjim grupama, što značajno povećava transparentnost i uvid javnosti u izvršene revizije. Ali u drugom, od 1. septembra, do kraja godine, dolazi do problema. I u tri posljednje godine do nerealizacije godišnjeg plana u potpunosti, do predviđenog krajnjeg roka.

Prošlogodišnji plan je tako realizovan tek 31.01. ove, 2022., godine, objavom izvještaja o finansijskoj reviziji JPŠ “Šume RS” a.d. Sokolac, koje su, za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima dobile negativnu ocjenu revizora. I izvještaj o čijem je radu izazvao burne reakcije opozicije i dijela medija koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije u RS, ali i ignorisanje i onemogućavanje javne rasprave o ovom izvještaju, od strane te vladajuće koalicije – sve do gušenja Odbora za reviziju, čiji je predsjednik (iz opozicije) svoje kolege iz vladajućih stranaka, zbog opstrukcije rada Odbora, nazvao zaštitnicima kriminala i korupcije.

Ovakav odnos vlasti prema javnosti i kontrolnim mehanizmima države i radnim tijelima institucija te vlasti, krajnje je neprihvatljiv, naravno. I predstavlja dodatni udar na ionako upitnu demokratiju i krhku pravnu državu, na ovim prostorima. I potvrdu autoritarne prirode ovdašnje vlasti.

A, ujedno, i obesmišljava institucije države, uključujući i Glavnu službu za reviziju javnog sektora i njen rad, koje postaju sami sebi svrha. Pa i samo kašnjenje u realizaciji planiranih obaveza, u takvom okruženju i sa mnogo ozbiljnijim problemima i zamjerkama (i samoj Glavnoj službi) gube na značaju.

Uglavnom, nešto više od mjesec dana do kraja godine i skoro dva mjeseca od kako je Federalni ured za reviziju završio sa mnogo većim brojem planiranih finansijskih revizija za 2022. godinu, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, ima neobjavljeno 18 izvještaja.

U protekla tri mjeseca, revizori u RS su objavili samo dva izvještaja provjere stepena realizacije preporuka iz finansijskih revizija provedenih u ranijim godinama, te reviziju učinka o pronatalitetnim mjerama u jedinicama lokalne samouprave Republike Srpske.

(N.N., Revizije info)