Novosti

REVIZORI REPUBLIKE SRPSKE PRVI U BIH POČELI SA OBJAVOM IZVJEŠTAJA O PROVEDENIM FINANSIJSKIM REVIZIJAMA ZA 2020. GODINU.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, u posljednjih je 7 dana objavila 3 izvještaja o provedenim finansisjkim revizijama za 2020. godinu, postavši tako prva revizorska institucija (od 4 koliko ih je u BiH) koja je počala sa ispunjavanjem ovog dijela plana za 2021. godinu.

Objavljeni su izvještaji o finansijskoj reviziji Okružnog privrednog suda Bijeljina (12.03.), Narodne skupštine RS (15.03.), te, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju (17.03.).

Sve tri institucije su od Glavne službe za reviziju dobile pozitivno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima.

No, bez obzira na takvu generalnu ocjenu, Ministarstvo i Sud su, od revizora, dobili po jednu preporuku za otklanjanje uočenih nedostataka u svom radu. Dok NS RS nije dobila nikakvu preporuku.

Inače, ovo je prva revizija Okružnog privrednog suda Bijeljina, u 2 decenije postojanja Glavne službe za reviziju. Dok se revizija Narodne skupštine i ministarstava Vlade RS, u skladu sa zakonskim obavezama, vrše svake godine.

Osim ova tri izvještaja o provedenim finansijskim revizijama, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, do sada je objavila i 5 izvještaja o statusu preporuka datih prilikom finansijske revizije u ranijim godinama.

(T.H., Revizije.info)