Komentari i analize

RADIO BRČKO – PRVI PUT U SVOJOJ ISTORIJI DOBIO POZITIVNO MIŠLJENJE REVIZORA

Preko 10 godina, sve do finansijske revizije za 2018. „Radio Brčko“ je konstantno dobijao negativno mišljenje. Od finansijske revizije za 2018. tri godine uzastopno mišljenje s rezervom. A tek je za finansijsku reviziju za 2021., konačno, dobio pozitivno mišljenje, za obje komponente finansijske revizije.   

Prošlog petka (07.10.) Ured za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH objavio je svoj 22 izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021., od 30 koliko ih je planirao ovogodišnjim programom rada. Time je, dakle, došao do 73% realizacije planiranog.

Posljednji objavljeni izvještaj odnosi se na reviziju Javnog preduzeća „Radio Brčko“, koje je tek treći revidirani subjekt u Brčko distriktu koji je dobio bolju ocjenu revizora nego pri prethodno provedenoj reviziji.

„Radio Brčko“ je, naime, za obje komponente finansijske revizije za 2020. godinu (i finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima) dobio mišljenje s rezervom i 17 preporuka za otklanjanje uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti. Pri finansijskoj reviziji za 2021. revizori su konstatovali poboljšanje u oba segmenta i „Radiu Brčko“ dali pozitivno mišljenje (sa skretanjem pažnje) za svaki od njih. I tek 9 preporuka.

„Radio Brčko“ je tako postao i jedna od svega 5 od dosad revidiranih institucija koje su ove godine dobile manje preporuka nego prethodne.

A realizacija preporuka, odnosno nedovoljan angažman institucija na tome, je, inače, ozbiljan problem (i) u Brčko distriktu. Toliko da su ga primijetili i u Briselu.

Izuzetak, i pored poboljšanja u ocjenama, izgleda nije ni „Radio Brčko“. Prema podacima objavljenim u izvještajima, od 17 preporuka datih u prethodnom izvještaju, u međuvremenu je realizovano tek 4.

Inače, ocjena dobijena za finansijsku reviziju za 2021. najbolja je revizorka ocjena koju je dosad dobilo „Radio Brčko“. 10 godina uzastopno, sve do finansijske revizije za 2017. „Radio Brčko“ je dobijao negativno mišljenje, od finansijske revizije za 2017. četri godine uzastopno mišljenje s rezervom, a tek za finansijsku reviziju za 2021., konačno, pozitivno mišljenje, za obje komponente finansijske revizije.

(T.H., Revizije info)