Novosti

NASTAVLJENA OPSTRUKCIJA RADA ODBORA ZA REVIZIJU NSRS – OD 9 ČLANOVA NA SJEDNICU DOŠLO SAMO TROJE

Na sjednici su trebali biti “saslušani” predstavnici JZU Bolnica Gradiška i JZU Dom zdravlja Srebrenica, koji su za finansijsku reviziju za 2022. dobili negativne ocjene. Vidno razočarani zbog nedolaska poslanika na sjednicu Odbora za reviziju bili su predstavnici otpuštenih radnika “Kosmos” a.d. Banjaluka, koji su Odboru dostavili zahtjev za revizijom poslovanja ove firme.

Odbor za reviziju Narodne Skupštine Republike Srpske, kao ni pred prethodno skupštinsko zajedanje, ni danas (11.12.2023.) ponovo nije uspio da održi sjednicu, koja je zakazana dan prije početka 7. Redovne sjednice NSRS. Od devet članova na sjednici su, uz predsjednicu Odbora Mirjanu Orašanin, došli samo još njen zamjenik Strahinja Bašević i član Biljana Petković.

“Ostaje mi samo da konstatujem da se nastavlja opstrukcija rada ovog Odbora, na čijem je dnevnom redu, ovaj put, osim važnih “tekućih pitanja”, bilo predviđeno razmatranje još šest tačaka o značajnim temama, među kojima i razmatranje Prijedloga budžeta Republike Srpske za 2024. godinu”, rekla je Orašanin, zaključivši da ne postoji kvorum za održavanje sjednice.

Na sjednicu nije došlo 6 poslanika, koji su članovi Odbora za reviziju: Srđan Mazalica, Zoran Kokanović, Nebojša Vukanović, Dragan Galić, Saša Grbić i Predrag Nešić.

A osim usvajanje zapisnika sa posljednje održane, 4. sjednice odbora, bilo je predviđeno da se na današnjoj sjednici razmatra Prijedloga budžeta Republike Srpske za 2024. godinu – po hitnom postupku, Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji JZU Bolnica Gradiška za 2022. godinu Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji JZU Dom zdravlja Srebrenica za 2022. godinu, Izvještaj o naknadnom pregledu provođenja preporuka iz Izvještaja revizije učinka: “Upravljanje eksploatacijama mineralnih resursa i čišćenjem materijala iz vodotoka”, te, zahtjev Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za dodatnim sredstvima za period 2024. – 2026. Godina i zahtjev za revizijom poslovanja “Kosmos” a.d. Banjaluka, koji je uputila grupa bivših radnika “Kosmos”-a.

Pod “Tekućim pitanjima” bilo je predviđeno razmatranje inicijativa da se u program rada Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2024. godinu uvrsti naknadni pregled provođenja preporuka iz, u decembru 2021. godine objavljenog, izvještaja revizije učinka: “Eksploatacija riječnog materijala kao segment integralnog uređenja i zaštite vodotoka rijeke Drine”, te Informacija o dostavljenim akcionim planovima za otklanjanje nepravilnosti iz izvještaja finansijske revizije u periodu 01.01. – 1.12.2023. godine.

Očekujući da će dati uvodno izlaganje, sjednici je prisustvovao i Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske Jovo Radukić, kao i predstavnici revidiranih subjekata  JZU Bolnica Gradiška i JZU Dom zdravlja Srebrenica, koji su bili pozvani na “saslušanje” pred Odborom, s obzirom da su u provedenim finansijskim revizijama za 2022. dobili negativne ocjene – Dom zdravlja Srebrenica za finansijske izvještaje a Bolnica Gradipka i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima.

Vidno razočarani zbog nedolaska poslanika na sjednicu Odbora za reviziju bili su i, takođe prisutni, predstavnici otpuštenih radnika “Kosmos” a.d. Banjaluka, koji su Odboru dostavili zahtjev za revizijom poslovanja ove firme, o čemu su se trebali izjasniti članovi Odbora, kao i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

“Smatramo da se svjesno onemogućava angažovanje revizora, jer bi se utvrdili kriminal i korupcija ogromnih razmjera, zbog čega i traje nedopustivo dugo istraga od strane MUP-a i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka” – izjavili su, nakon neodržane sjednice Odbora, nezadovoljni predstavnici ovog nekada uglednog i poznatog banjalučkog preduzeća, koji su iskoristili priliku da se, bar nezvanično, obrate Glavnom revizoru.

Inače, neodgovorno ponašanje poslanika nije vezano samo za rad Odbora za reviziju. Održati sjednicu, zbog nedostatka kvoruma, nije uspjelo ni Odboru za bezbjednost i Odboru za boračko-invalidsku zaštitu.

(LJ.Đ., Revizije info)