Komentari i analize

MORA LI SE UVIJEK KASNITI I OBESMISLITI I ONO ŠTO JE DOBRO URAĐENO?

Parlamentarcima se, kao i inače, "nigdje ne žuri".

Još uvijek nije zakazana sjednica Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju u FBiH na kojoj bi se sumirali stavovi u vezi provedenih javnih saslušanja institucija koje od revizora nisu dobile pozitivnu ocjenu za finansijsku reviziju za 2020. godinu i Federalnom parlamentu uputio izvještaj o njima, sa prijedlogom zaključaka.

Nevladin sektor (odnosno, Centri civilnih inicijativa) je na to upozorio i na održavanje ove sjednice pozvao, prije više od mjesec dana.

No, čitav posao, započet na vrijeme, u julu mjesecu, saslušanjem 15 od 19 institucija iz “obaveznog godišnjeg paketa” finansijsklih revizija koje provodi Ured za reviziju institucija u FBiH, koji su, za finansijsku reviziju za 2020. godinu, dobili mišljenje s rezervom za jednu ili obje komponente finansijske revizije, nepotrebno se razvukao.

Umjesto da iskoriste dobar start i ovaj posao završe u oktobru, saslušanja preostalih revidiranih subjekata sa negativnim ili mišljenjem sa rezervom obavljeno je tek u drugoj polovini novembra (kada su saslušani predstavnici 24 intitucije i javna preduzeća) i pred kraj decembra (kada su saslušani predstavnici posljednja dva revidirana subjekta koji nisu dobili pozitivnu ocjenu).

Neprihvatljivo razvlačenje čitavog procesa, koje direktno utiče na njegov smisao i na dignitet i Komisije i Parlamenta i Ureda za reviziju, te na projektovane ciljeve revizije, dovelo je do toga da će Parlament, zbog kašnjenja Komisije, izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji u Federaciji za 2020. razmatrati i zaključke usvajati u 2022. godini.

No, kako se i Budžet usvaja sa zakašnjenjem i kako se inače kasni sa brojnim drugim stvarima, ovo je više pravilo nego izuzetak u radu Federalnog parlamenta.

S druge strane, nije postojao nikakav razlog da se zaključci sa u julu završenih saslušanja, institucija iz “obaveznog godišnjeg paketa” finansijsklih revizija (Parlament, Predsjednik i 2 potpredsjednika, Generalni sekretarijat Vlade i 12 od ukupno 16 ministarstava), kao posebno značajni, upute Parlamentu zasebno, odmah po održanju ovih saslušanja.

Tim prije što su izvještaji o radu ovih institucija sadržavali i dragocjeni osvrt na neke mjere Vlade u pandemiji i što su izazvali skandalozno ponašanje Vlade i njen atak na nezavisnost Ureda za reviziju, te ignorisanje saslušanja od čelnih ljudi ministarstava, što je sve zahtjevalo brz i rezolutan odgovor Parlamenta. Koji, na žalost, nije uslijedio.

I tako… čekamo. I svi zajedno gubimo dragocjeno vrijeme.

(N.N., Revizije.info)