Komentari i analize

IZVJEŠTAJI O FINANSIJSKOJ REVIZIJI 74 INSTITUCIJE NA DRŽAVNOM NIVOU ČEKAJU POLA GODINE DA DRŽAVNI PARLAMENTARCI POČNU RADITI

Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Dok jedni ne rade, ali uzimaju pare iz budžeta, drugi, ne obazirući se na njih, svoje zakonom definisane obaveze nastavljaju obavljati prema planu. No, u toj priči je problem što oni koji ne rade, svojim neradom obesmišljavaju i rad i rezultate onih koji rade. 

Od 22. juna do 30. jula 2021. godine Ured za reviziju institucija BiH objavio je izvještaje o provedenoj finansijskoj reviziji za 2020. godinu, za svih 74 institucije na državnom nivou.

Skoro punih 6 mjeseci kasnije ti izvještaji i dalje čekaju da ih neko razmatra u Parlamentu, čiji je rad blokiran u opasnoj političkoj igri, zbog koje se je našim neodgovornim i destruktivnim političarima, koncentrisanim na vlastite interese i održanje svoje moći, nauštrb interesa građana ove zemlje, opet prinuđen baviti cijeli svijet.

U sklopu parlamentarne reakcije na rad Ureda za reviziju i pripreme materijala za sjednice domova, komisije za finansije i budžet oba doma državnog parlamenta trebale bi održati javna saslušanja predstavnika 8 institucija koje nisu dobile pozitivno mišljenje za obje komponente finansijske revizije – i za finansijske izvještaje i za usklađenost sa zakonima i drugim propisima.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda, međutim, još od 30.06.2021. nije ni pokušavala da se sastane. Istoimena komisija Predstavničkog doma posljednju sjednicu održala je 25.10., ali njeni rezultati su obezvrijeđeni na sljedeći dan održanoj sjednici Doma, nastavkom opstrukcije rada Parlamenta. Nakon toga, ova komisija je za 13.12.2021. bila zakazala sjednicu na čijem dnevnom redu je upravo bilo saslušanje 8 institucija koje od Ureda nisu dobile obje pozitivne ocjene (Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Granične policije BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Ureda za razmatranje žalbi BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH), ali do toga nije došlo, jer je sjednica otkazana.

Najnovija vijest je da je za 3. februar zakazana sjednica Predstavničkog doma, na čijem dnevnom redu nema tačaka koje imaju veze sa radom Ureda za reviziju institucija BiH, pa čak ni onih koje su na sjednici u oktobru radi nedostatka entitetske većine, poslate na usaglašavanje kolegiju Predstavničkog doma (Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, sa prijedlozima zaključaka).

Pri tome, sjednica Komisije za finansije i budžet ovog doma još uvijek nije zakazana.

Ostaje da vidimo da li je međunarodni pritisak bio dovoljan da se obezbijedi nastavak rada državnih institucija ili će se maltretiranje građana ove zemlje i skupo plaćeni nerad i destrukcija njenih političara nastaviti.

No, dok jedni ne rade, ali uzimaju pare iz budžeta, drugi, ne obazirući se na njih, svoje zakonom definisane obaveze nastavljaju obavljati prema planu. Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, tako, nakon što je u julu završio sa objavom izvještaja o finansijskoj reviziji za 2020. svih institucija na državnom nivou, a 9.9. objavio i Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2020., sredinom oktobra mjeseca 2021. započeo je novi ciklus finansijske revizije institucija Bosne i Hercegovine – za budžetsku 2021. godinu.

No, u toj priči je (dodatni) problem što oni koji ne rade, svojim neradom obesmišljavaju i rad i rezultate onih koji rade.

(N.N., Revizije info)