Regija i svijet

Kosovo – Zamjenik Generalnog revizora: PREPORUKE REVIZIJE UTIČU NA POBOLJŠANJE PROCESA JAVNIH NABAVKI I BORBU PROTIV KORUPCIJE

U redovnoj subotnjoj rubrici vijesti iz regije i ostatka svijeta, danas prenosimo informaciju o okruglom stolu na temu “Borba protiv korupcije u javnim nabavkama”, održanom u Prištini, na kojem je zamjenik generalnog revizora Nacionalne kancelarije revizije Republike Kosovo Bezad Halilaj govorio i o ulozi i značaju Jedinice za borbu protiv prevara u Nacionalnoj kancelariji revizije, koja se bavi identifikacijom potencijalnih prevara i drugih prekršaja u ovoj oblasti, o kojim onda obavještava Kancelariju glavnog državnog tužioca, pri čemu je samo za prošli ciklus revizija prijavljeno 77 slučajeva ove vrste. U više puta najavljivanim izmjenama zakona o reviziji, na svim nivoima u BiH, svakako bi trebalo razmisliti o ovakvim i sličnim mehanizmima kojima bi se značajno povećao i ugled i uticaj revizora u društvu i efekti njihovog rada.

Zamjenik generalnog revizora Nacionalne kancelarije revizije Republike Kosovo Bezad Halilaj 07.12.2022. je učestvovao na okruglom stolu na temu “Borba protiv korupcije u javnim nabavkama”, koji je organizovala Inicijativa za napredak – INPO, u okviru “Nedjelje protiv korupcije 2022”. Halilaj i ostali učesnici panela razgovarali su o dostignućima, izazovima i slabostima u javnim nabavkama, te o borbi protiv korupcije u ovoj oblasti.

Diskusija je bila fokusirana na teme: Nadzor i pregled nabavki; Vladavina prava i odgovornost; Efekti izvještaja revizije u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama; Saradnja sistema tužilaštva sa drugim institucijama u borbi protiv kriminaliteta u javnim nabavkama; kao i Predložene zakonske izmjene u nabavkama: Da li se bave fenomenom korupcije i zloupotrebe javnog novca.

Zamjenik generalnog revizora Halilaj, govorio je o efektima revizorskih izvještaja u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama, pri čemu je rekao da su javne nabavke najosjetljivije na korupciju i da se provođenje tenderske procedure posmatra kao proces u kome javni funkcioneri mogu zloupotrijebiti službena ovlašćenja radi sticanja materijalne koristi. Ovakvo gledište proizilazi i iz revizorskih izveštaja Nacionalne kancelarije revizije Kosova, koji pokazuju da se značajan broj nalaza ili prekršaja identifikovanih tokom revizija odnosi upravo na ovu oblast.

Halilaj je istakao da treba više raditi na naprednijim sistemima unutrašnje kontrole, kako bi se sistem upravljanja javnim novcem mogao kontinuirano poboljšavati. Pritom, rukovodioci institucija moraju preduzeti mjere da lica koja zloupotrijebe službeni položaj odgovaraju, kako bi sistem odgovornosti funkcionisao kao jedna od najefikasnijih mjera u suzbijanju i sprječavanju negativnih pojava.

„U okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti generalnog revizora i Nacionalne kancelarije revizije, čvrsto vjerujem da NKR sprovodi svoju misiju da kroz preporuke revizije omogući da javne nabavke budu transparentan i odgovoran proces koji obezbjeđuje najekonomičnije i najkvalitetnije investicije“, rekao je Halilaj.

Zamjenik generalnog revizora Bezad Halilaj naveo je da je u ciklusu revizija 2021-2022 NKR izvršio 134 revizije i dao 861 preporuku na godišnjem nivou. Samo u oblasti javnih nabavki u ovom periodu dato je 138 preporuka.

Halilaj je, na okruglom stolu, govorio i o ulozi i značaju Jedinice za borbu protiv prevara u Nacionalnoj kancelariji revizije, koja se bavi identifikacijom potencijalnih prevara i drugih prekršaja u ovoj oblasti, o kojim onda obavještava Kancelariju glavnog državnog tužioca, pri čemu je samo za prošli ciklus revizija prijavljeno 77 slučajeva ove vrste.

(Revizije info, Izvor: NKR RK, 08.12.2022.)

Oznake