Komentari i analize

KOMISIJA ZA FINANSIJE I BUDŽET DOMA NARODA DRŽAVNOG PARLAMENTA SASTAJE SE NAKON 9 MJESECI NERADA?

Nakon skoro 9 mjeseci, u srijedu, 23.3., trebala bi da se održi sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda državnog parlamenta.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda državnog parlamenta,  jedan je od najočiglednijih primjera posljedica blokade državne vlasti.

Sjednica ove komisije, koju sačinjavaju dva delegata SNSD-a, dva HDZ-a i po jedan iz SDA i SDP-a, nije održana još od 30.06.2021. godine. Jer je „neko“ zaključio da se vitalni nacionalni interesi „konstitutvnih naroda“ (zbog čega taj dom i njegova radna tijela valjda postoje) najbolje brane neradom njegovih predstavnika i razvaljivanjem institucija države.

A kad vam 9 mjeseci ne radi komisija za finansije i budžet državnog parlamenta, to znači da država nema ni usvojen budžet, ni usvojene reformske ni bilo kakve druge zakone i da su joj institucije prepuštene same sebi, a njihov rad u dobroj mjeri obesmišljen.

Npr. rad Ureda za reviziju institucija BiH. Koji je još 30.7. prošle godine završio ciklus finansijskih revizija za 2020., u kom su revidirane svih 74 institucije na državnom nivou i o tim revizijama objavljeni prateći izvještaji.

Komisija je trebala (do kraja te godine) razmotriti te izvještaje, izvršiti javna saslušanja institucija koje nisu dobile pozitivnu ocjenu za obje komponente finansijske revizije i Domu uputiti prijedlog zaključaka na usvajanje. A trebala je razmotriti i Izvještaj o reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2020. Godišnji izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2020., te 4 izvještaja o provedenim revizijama učinka, uz komunikacijsku strategiju Ureda za period 2022-2025. i plan rada za 2022.

No, ništa od toga se nije desilo. A, ni neće uskoro.

Naime, prema najavi konačno zakazane 22. sjednice Komisije za finansije i budžet, koja bi trebala da se održi 23.03.2022., na njenom dnevnom redu nema ni javnih saslušanja, ni ikakvog izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH.

(N.N., Revizije info)