Komentari i analize

EPILOG SLUČAJA “SUKOB INTERESA GENERALNE REVIZORICE BD” – JEDNA IZNUĐENA OSTAVKA I 3.000 KM KAZNE?

Kako u ovoj zemlji ne postoji institut ostavki iz moralnih razloga, pa nam političari na posao idu iz sudnice a na položaju ostaju i nakon nevjerovatnih skandala, koji bi u iole normalnoj državi izazvali politički tektonski poremećaj, i ovaj, objektivno, mali skandal (u usporedbi sa svim što političarima i javnim zvaničnicima, toleriše ovdašnje pravosuđe i biračko tijelo) će se, najvjerovatnije završiti na ovome.

Trinaest je dana od kako je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta donijela konačnu odluku u postupku vođenom protiv generalne revizorice Distrikta.

Odluka je bila očekivana – za sve osim za muža i advokata generalne revizorice, valjda. I glasila je da je generalna revizorica Selma Šadić u sukobu interesa jer joj muž u roku od tri dana od njenog imenovanja nije podnio ostavku na mjesto u upravnom odboru javne zdravstvene ustanove koja je predmet redovnih finansijskih revizija Ureda za reviziju Brčko distrikta, kojim, od imenovanja, rukovodi generalna revizorica Šadić.

Advokat i muž generalne revizorice Šadić, Ibrahim Šadić, umjesto da podnese ostavku, nakon njenog imenovanja na uglednu funkciju, odlučio se za tužbe komisijama i sudu, temeljene na proceduralnim razlozima i “rupama u propisima”, koje su za 3 mjeseca odložile donošenje odluke Komisije ali istovremeno nanijele tešku štetu ugledu i gospođe Šadić lično i funkcije generalnog revizora Brčko distrikta, koja, s obzirom da se radi o kontrolnoj društvenoj funkciji, zahtjeva posebno visoke standarde i profesionalnosti ali i moralnosti.

Uglavnom, gospođa Šadić je, zbog kršenja odredaba Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta, od strane Komisije kažnjena  novčanom sankcijom u iznosu od 3.000,00 KM, te je pozvana da otkloni razloge koji su doveli do kršenja Zakona i da o tome obavijesti Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa bez odlaganja, a najkasnije u roku od 3 dana od dana prijema rješenja.

Iako je prva reakcija advokata i muža gospođe Šadić, upućivala na to da, bez obzira što je izrečena sankcija krajnja blaga, nema namjeru odustati od daljeg razvlačenja ovog slučaja – pa je medijima, dan nakon prijema rješenja od strane Komisije, cirkularno slao “demantij”, mada nije jasno čega, krcat uvredama i optužbama na račun Komisije i medija – saznajemo (u šturom odgovoru Komisije, na naš upit od prije 5 dana!) da je gospodin Šadić, u krajnjem roku, navedenom u rješenju, ipak – podnio ostavku na funkciju koja je nespojiva sa funkcijom njegove supruge.

I… kako u ovoj zemlji ne postoji institut ostavki iz moralnih razloga, pa nam političari na posao idu iz sudnice a na položaju ostaju i nakon nevjerovatnih skandala, koji bi u iole normalnoj državi izazvali politički tektonski poremećaj i brisanje čitavih partija i promptno hapšenje svih uključenih, i ovaj, objektivno, mali skandal (u usporedbi sa svim što političarima i javnim zvaničnicima, toleriše ovdašnje pravosuđe i biračko tijelo) će se, najvjerovatnije završiti na ovome.

Osim ako se bivši generalni revizor, Nekir Suljagić, nakon ove odluke Komisije, ne obrati Apelacionom sudu Brčko distrikta (kako je ranije najavljivao), a ovaj obori odluku o imenovanju Selme Šadić. No, to već ostavlja loš osjećaj da se o društveno važnom pitanju odlučuje u nekoj vrsti privatne parnice između za neki položaj konkretno zainteresovanih osoba. Umjesto da postoje pisana i nepisana pravila o postupanju u određenim situacijama. Pravna država i moralni kodeks. Zbog javnosti i sistema, a ne zbog interesa pojedinaca.

(S.Š., Revizije info i Antikorupcija)