Komentari i analize

BOLJE IKAD NEGO NIKAD? – REVIZORSKI IZVJEŠTAJI U DRŽAVNOM PARLAMENTU GODINU DANA NAKON ŠTO SU OBJAVLJENI.

Predstavnički dom je razmatranju 74 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2020. posvetio – 10 minuta. A za diskusiju o njima se, od 42 poslanika tog doma, javio samo jedan.

Državni parlament ni u njegova “najbolja vremena” nije krasila posebna efikasnost. No, opstrukcijama u posljednjih godinu dana doveo je u pitanje i smisao i vrijednost ono malo posla što i uradi. A da o smislu plaćanja tog “rada” i ne govorimo.

Tako su izvještaji o finansijskoj reviziji za 2020., 74 institucije na državnom nivou, koje je Ured za reviziju objavio u periodu od 22.6. do 30.07. 2021., na dnevni red Predstavničkog doma ovog parlamenta došli tek prije par dana – 07.06.2022. – a za Dom naroda se još ne zna kada će ih razmatrati. I mada bi to bio prilog ovdašnjoj bogatoj istoriji beščašća, nikog ne bi začudilo da delagati tog doma na godišnje odmore (a sve nas, naravno, interesuje od čega se to oni odmaraju) i “u istoriju” odu neodradivši taj posao.

Uostalom, ako će ga odraditi kako ga je odradio Predstavnički dom, i nema neke bitne razlike.

A Predstavnički dom je razmatranju 74 izvještaja posvetio – 10 minuta. A za “diskusiju” o njima se, od 42 poslanika tog doma, javio samo jedan. A i on (tj. ona – Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a) ne da bi govorio o revizorskim izvještajima, nego da bi iskoristila priliku da negira postojanje afere “Kiseonik” (koju ona zove “takozvana”) i da se obruši na direktora državne agencije za lijekove, ne zbog revizorskih nalaza, nego zbog njegove izjave da “Afera Kiseonik nije afera nego zločin”.

I to je sve što je predstavnički dom državnog parlamenta imao reći o godini dana rada državnih revizora i o 74 institucije na državnom nivou.

A još manje (tj. ništa) je imao reći na godišnji revizorski izvještaj Ureda za reviziju o glavnim nalazima i preporukama za 2020., Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2021. godinu i dvije revizije učinka, koji su se takođe našli na dnevnom redu ove sjednice.

Na kraju, podsjetimo, da su se ovi izvještaji, umjesto u junu ili julu 2022. trebali razmatrati do novembra ili decembra 2021. No, pošto je jedan od razloga zašto se revizorski izvještaji razmatraju tada, usvajanje budžeta, a pošto se još uvijek ne zna kad će i da li će budžet uopšte biti usvojen, zaista sve postaje pomalo besmisleno. Osim za one koji skupo naplaćuju svoj nerad, destrukciju i obesmišljavanje tuđeg rada.

(N.N., Revizije info)