Podsjećanja

Podsjećanja (X 2020.): U KOMISIJI ZA FINANSIJE I BUDŽET PD PSBIH, OBAVLJENA SASLUŠANJA INSTITUCIJA KOJA OD REVIZORA NISU DOBILA POZITIVNO MIŠLJENJE

Iz Ureda za reviziju navode, da smatraju da su ova „saslušanja“ pred parlamentarnim komisijama „dokazan i snažan mehanizam za jačanje odgovornosti za realizaciju preporuka iz izvještaja o reviziji. Posebno važni aspekti ovih izjašnjenja jesu zahtjevi za ličnim prisustvom rukovodilaca institucija, kao i činjenica da su ova izjašnjenja otvorena za javnost čime se sužava prostor za izbjegavanje javne odgovornosti za upotrebu budžetskih sredstava.“ No, ono što nedostaje u čitavom mehanizmu je segment sankcija za ozbiljne prekršaje i za višegodišnje neprovođenje ponovljenih revizorskih preporuka, pa i zaključaka Parlamenta. I kultura odgovornosti, naravno – u kojoj bi neupitan, podrazumijevajući prvi korak nakon loših revizorskih ocjena neke institucije bilo podnošenje ostavki njenog rukovodstva. (U redovnoj nedjeljnoj rubrici Podsjećanja, portala Revizije info, tekst iz oktobra 2020.)

Nakon što je, početkom 6. mjeseca 2020. godine, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma državnog parlamenta, sa ogromnim zakašnjenjem, uzrokovanim petnaestomjesečnim neradom, organizovala javno saslušanje za predstavnike 6 institucija koje su, nakon provedene finansijske revizije za 2018. godinu, dobile mišljenje sa rezervom, a istoimena komisija u Domu naroda to uradila na samom početku 7. mjeseca, na 18. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 13.10., konačno su stvari, bar djelimično, vraćene u vremenske okvire u kojima imaju smisla.

Pa je na ovoj sjednici obavljeno „saslušanje“ povodom objavljenih izvještaja o provedenim finansijskim revizijama institucija za prethodnu, 2019. godinu.

„Saslušanjima“ je, ispred Komisije, prisustvovalo 6 od 9 njenih članova – njen predsjedavajući Predrag Kožul, njegovi zamjenici Dženan Đonlagić i Jakov Galić, te poslanici Nermin Mandra, Mirjana Marinkovic-Lepić i Mira Pekić. Odsutni su bili Dragan Bogdanić, Šemsudin Dedić i Nada Mladina.

Delagaciju Ureda za reviziju su predvodili zamjenici generalnog revizora, Ranko Krsman i Jasmin Pilica (podsjećamo da Ured već godinu dana radi bez Generalnog revizora, nakon smrti Dragana Vrankića).

„Saslušanje“ je provedeno za 9 institucija (od ukupno 74 revidiranih) koje su od Ureda za reviziju dobile mišljenje s rezervom ili mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje:

  • Ministarstvo vanjskih poslova BiH
  • Ministarstvo odbrane BiH
  • Ministarstvo sigurnosti BiH
  • Ministarstvo pravde BiH
  • Institut za mjeriteljstvo BiH
  • Regulatornu agenciju za komunikacije BiH
  • Jedinicu za realizaciju projekta za izgradnju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH
  • Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH
  • Agenciju za nadzor nad tržištem BiH

Od navedenih devet institucija, rukovodioci šest institucija su lično bili prisutni izjašnjenju, dok je tri institucije zastupalo rukovodno osoblje nižih nivoa, iako je Komisija, u svojim dopisima, zahtijevala lično i obavezno prisustvo rukovodilaca ovih institucija. S tim u vezi je Komisija usvojila zaključak da ubuduće neće razmatrati revizorske izvještaje institucija čiji se rukovodioci ne pojave na sjednici Komisije.

Usvojen je i zaključak da će Komisija, u toku ove godine, posjetiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, s ciljem da se ove institucije podstaknu na realizaciju revizorskih preporuka i otklanjanje nedostataka na koje, iz godine u godinu, ukazuju revizorski izvještaji.

Od diskusija tokom „saslušanja“ izdvajamo onu članice komisije Mirjane Marinković-Lepić, koja je rekla da da nema opravdanja da se stvari nisu mogle izvršiti zbog nedostatka kadra. Da se Ministarstvo pravde poziva na nedostatak kadra, a sistematizovano je 266 radnih mjesta, a 238 zaposlenih na kraju godine. Takođe je spomenula da su se umjesto prekovremenog rada mogle vršiti neke preraspodjele sa ovolikim brojem zaposlenih. Dodavši da Ministarstvo pravde mora biti primjer ostalima u poštivanju zakona. Na pokušaj ministra da opravda postupke Ministarstva, gospođa Marinković-Lepić je odgovorila da je datim objašnjenjem nije ubijedio.

Inače, javna saslušanja koja se organizuju za institucije BiH detaljno su propisana parlamentarnim smjernicama za razmatranje izvještaja o finansijskim revizijama. Za svaki izvještaj koji je predmet saslušanja imenuje se izvjestilac-član komisije koji usmjerava pažnju komisije ka suštinski značajnim pitanjima. Prije održavanja saslušanja, komisija komunicira sa Uredom za reviziju o ključnim pitanjima koja zahtijevaju posebnu pažnju komisije.

„Navedena procedura zadovoljava principe propisane PEFA okvirom za ocjenu upravljanja javnim finansijama, SIGMA-inim principima javne uprave, kao i zahtjeve poglavlja 32 acquisa.“, kažu iz Ureda za reviziju, ističući:

„Zahvaljujući ovoj praksi koja se u Parlamentarnoj skupštini provodi za institucije na nivou BiH, možemo se pohvaliti da smo možda i jedina zemlja regije u kojoj se parlamentarna saslušanja odvijaju redovno i propisana su posebnim parlamentarnim smjernicama.“

Iz Ureda, dalje, navode, da smatraju da su ova „saslušanja“ pred parlamentarnim komisijama „dokazan i snažan mehanizam za jačanje odgovornosti za realizaciju preporuka iz izvještaja o reviziji. Posebno važni aspekti ovih izjašnjenja jesu zahtjevi za ličnim prisustvom rukovodilaca institucija, kao i činjenica da su ova izjašnjenja otvorena za javnost čime se sužava prostor za izbjegavanje javne odgovornosti za upotrebu budžetskih sredstava.“

No, ono što nedostaje u čitavom mehanizmu je segment sankcija za ozbiljne prekršaje i za višegodišnje neprovođenje ponovljenih revizorskih preporuka, pa i zaključaka Parlamenta. I kultura odgovornosti, naravno – u kojoj bi neupitan, podrazumijevajući prvi korak nakon loših revizorskih ocjena neke institucije bilo podnošenje ostavki njenog rukovodstva.

(TH, Revizije info, 14.10.2020.)