Novosti

OSTAVLJAMO LI BUDUĆIM GENERACIJAMA SAMO DUG?

Sastanak predsjedavajućih vrhovnih institucija za reviziju Višegradske grupe, Austrije i Slovenije (tzv. V4+2 grupa) održan u Gracu.

Na poziv predsjedavajuće Revizorskog suda Republike Austrije gđe Margit Kraker, generalni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine (Ured) g. Hrvoje Tvrtković učestvovao je, u svojstvu posmatrača, na sastanku predsjedavajućih vrhovnih institucija za reviziju Višegradske grupe, Austrije i Slovenije (tzv. V4+2 grupa). Sastanak je održan u Gracu, Austrija, u periodu 24 – 25. juna 2024. godine.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je „Ostavljamo li budućim generacijama samo dug?“. U tom su smislu predstavnici i predstavnice vrhovnih institucija za reviziju članica navedene grupe održali prezentacije o rezultatima njihovog rada koji imaju uticaj na buduće generacije, kao što su revizije u vezi s Fondom za oporavak EU-a, upravljanjem javnim dugom i primjenom vještačke inteligencije.

Višegradska grupa V4+2 je neformalan, nezavisan i profesionalan forum, koji čine predsjedavajući vrhovnih revizorskih institucija Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, kao i Republike Austrije i Slovenije. Posmatrači na ovogodišnjem sastanku su, pored Ureda, bili i Državna revizorska institucija Crne Gore i Računovodstvena komora Ukrajine. Sastanak je iskorišten kao prilika da se predstavi rad i organizacija institucija posmatrača, kao i da se razgovara o budućim zajedničkim i bilateralnim projektima saradnje s institucijama V4+2 grupe.

(UzRIBiH / Revizije info)