Podsjećanja

2012.: DRŽAVNA REVIZIJA UTVRDILA DA JE ZAKUP KANCELARIJSKOG PROSTORA ZA INSTITUCIJE BIH MEĐU NAJSKUPLJIM U EVROPI

Za potrebe institucija BiH zakupljeno je više od  65.000 metara kvadratnih  kancelarijskog prostora za koji je državna revizija utvrdila da je u pojedinim stavkama među najskupljim u Evropi.

Samo prošle godine za zakup prostora izdvojeno je tridesetak miliona KM što čini tri odsto ukupnog državnog budžeta, rekao je glavni državni revizor Milenko Šego za radio “Slobodna Evropa”.

”Taj kvadrat zakupne površine po zaposlenom  iznosi negdje između sedam  do 35-40 metara kvadratnih, tako da je ukupna ponderirana masa na nivou institucija BiH negdje oko 17 do 18 kvadrata po zaposlenom. Svjetski standard u ovoj oblasti kreće se od osam  do 12 kvadrata i ako bi se samo poštovao svjetski standard bila bi moguća ušteda oko dva  miliona maraka”, kaže Šego.

Analiza je pokazala da se kao kancelarijski prostor nerijetko zakupljuju kuće, stanovi, nezavršeni objekti, trgovački centri, odnosno da ne postoje ni jasna pravila i uputstva za planiranje i ugovaranje zakupa uredskih prostora, naveo je  on.

Prema troškovima zakupa institucija, najveća stavka od gotovo devet miliona KM prošle godine odnosila se na Ministarstvo odbrane, odnosno na stanove za vojna lica.

Ogroman novac izdvojen je  i za različite agencije, poput Agencije za identifikacione dokumente, CIK,  Direkciju za civilnu avijaciju BiH.

Na spisku institucija za koje je plaćan zakup nalaze se i Predsjedništvo BiH, Direkcija za evropske integracije, pa i Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Poslanici parlamenta BiH u nekoliko navrata su zvanično zatražili od Savjeta ministara da napravi pravilnik kako bi se riješila problematika zakupnina, ali  se to do danas nije desilo.

(Capital, 18.04.2012.)