Komentari i analize

NAKON 5 GODINA REVIZORI U FUCZ. NA ŠTA JE POTROŠENO 23 MILIONA KM?

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine pet godina nije vršio reviziju u Federalnoj upravi civiline zaštite. Posljednji put revizori su zadokumentovali brojne nepravilnosti.

Generalni revizor objašnjava da su novu reviziju ove Uprave počeli prošle godine, a javno bi je trebali objaviti u junu ove godine.

“Oni su bili revidirani posljednji put 2014. to je činjenica, ali prije toga su bili revidirani 2012. i 2013. godine. I sada se već radi revizija 2019. godine. To je već u planu, to je naš plan objavljen na našoj web stranici još prije nove godine i vidi se da je FUCZ u planu za reviziju”, navodi Dževad Nekić, generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Fond za otvoreno društvo smatra nedopustivim da se budžetske institucije ne kontrolišu čak pet godina. Međutim, odgovornost je, poručuju, na Vladi i Parlamentu Federacije godinama ranije pratiti rad Uprave koje oni finansiraju, ali očigledno im to nije bilo u interesu.

“Uredi za reviziju institucija na svim nivoima, u svakom od svojih izvještaja za sve institucije ove države, navode najgoru moguću stvar koja se može navesti u bilo kojoj državi, a to je da mole institucije da provode Zakon o javnim nabavkama. Između ostalog jedna od takvih institucija je Federalna uprava civilne zaštite. Mi smo pratili FUCZ u ranijim periodima. Mnogo sredstava ide na potpuno netransparentan način”, tvrdi Mervan Miraščija, Fond otvoreno društvo BiH.

Vlada Federacije posljednje četiri godine samo na plaće i naknade troškova zaposlenih izdvaja u prosjeku 6 miliona godišnje. A ukupan budžet FUCZ-a, u koji su uračunata i sredstava posebne naknade za zaštitu od drugih i prirodnih nesreća, posljednjih pet godina iznosio je od 18 do 22 miliona KM. Anketa portala N1 pokazuje da čak 85 % anketiranih građana nemaju povjerenje u rad i transparetnost ove uprave. S druge strane federalni ministar policije Aljoša Čampara najavljuje da će svako morati odgovarati za propuste.

“Tražimo jedno sveobuhvatnu analizu o svim javnim nabavkima koje je vršila i Federalna uprava civiline zaštite. Mi raspolaženo s nekim informacija, da je to cirka 23 miliona KM”, kaže Aljoša Čampara.

Nakon ove izjave postavlja se pitanje da li je Federaciji ostala ijedna konvertibilna marka na računu sredstva posebne naknade? Ako je budžet FUCZ u 2020 iznosio 18.398.481 marka, a na javne nabavke je potrošeno 23 miliona, te sa kojeg računa je civilina zaštita dobila još skoro pet miliona za nabavke u doba pandemije. Odgovore iz Uprave nismo dobili.

Analizu donacija FUCZ-u radio je i Sektor za zaštitu i spašavanje ministarstva sigurnosti BiH, koji godinama vrše korodinaciju donacija koju je Federalna uprava dobijala najviše od Evropske unije, Japana, SAD-a u vidu žirokoptera, džipova i opreme za osposobljavanje spasilačkih jedinica.

“Konkrentno za FUCZ od 2015. do danas najniži iznos sa kojim mi baratamo tačnim brojkama i količinama sredstava je milion i 200 hiljada KM. Plus obuke koje su sigurno značajnijeg iznosa od ovog”, ističe Samir Agić, Sektor zaštite i spašavanja MS BiH.

Direktor Federalne uprave civiline zaštite Fahrudin Solak kadar je Stranke demokratske akcije posljednjih 20 godina, potvrdili su to ranije visokopozicionirani kadrovi ove stranke, a njen potpredsjednik Šefik Džaferović na pitanje o procesuiranje propusta odgovara…

N1: Znamo da je i čelnik FUCZ-a kadar SDA 20 godina. Da li ćete podržati sve ono što nadležne institucije utvrde iako je iz SDA?

Džaferović: Nema veze ko je čiji kadar i stranke. On kad dođe na funkciju mora raditi svoj posao.

I Tužilaštvo KS provjeravat će da li je Fahrudin Solak radio svoj posao, aktivno je nekoliko predmeta.

“U Tužilaštvu KS tri su predmeta protiv navedene osobe u fazi provjere”, kažu iz Tužilaštva.