Podsjećanja

2010.: NAKON REVIZIJE STVARI SE POPRAVLJAJU

Čeko je naveo da institucije Srpske najčešće dobijaju negativna revizorska mišljenja zbog neadekvatne primjene Zakona o javnim nabavkama.

Glavni revizor javnog sektora Republike Srpske Boško Čeko istakao je da se nakon revizije u javnom sektoru RS stvari popravljaju i da se postepeno otklanjaju razne nepravilnosti, navodeći primjer pozitivnog mišljenja prilikom revizije finansijskih izvještaja Narodne skupštine, Kabineta predsjednika i Vijeća naroda za 2009. godinu.

Čeko je istakao da je u proteklih deset godina, od kada je na funkciji glavnog revizora, učinjen veliki napredak i poručio svima da ne treba da se plaše revizije, jer bi institucije sa revizorima trebalo da rade u partnerskom odnosu.

Prema njegovim riječima, ove godine planirana je revizija 49 finansijskih izvještaja i tri revizije učinka.

“Tu su, po zakonu, prije svega revizije svih ministarstava. Rok za objavu tih izveštaja je 31. avgust. Po zahtjevu skupštinskog Odbora za reviziju završili smo revizorski izvještaj za javne ustanove `Službeni glasnik RS` i Dom `Rada Vranješević`”, rekao je Čeko.

Čeko je naveo da institucije Srpske najčešće dobijaju negativna revizorska mišljenja zbog neadekvatne primjene Zakona o javnim nabavkama, te da su se ranije primjedbe odnosile na neadekvatan popis imovine i sredstava, trošenje novca iz budžeta više nego što je planirano, pogrešne klasifikacije određenih troškova.

On je istakao da revizija ima dobru saradnju sa Tužilaštvom, predsjednikom RS, Narodnom skupštinom RS, premijerom Miloradom Dodikom.

“Mi nemamo problema sa njima oko saradnje, ali imamo kada se objelodane revizorski izvještaji. Tada, najčešće iz Vlade, kreću kritike na račun revizora, koje su doživjele kulminaciju krajem prošle godine, zbog Investiciono razvojne banke /IRB/ RS”, dodao je Čeko.

Govoreći o nepravilnostima u Investiciono razvojnoj banci, kojoj je revizija dala 77 preporuka, Čeko je rekao da su glavne zamjerke bile nefunkcionisanje sistema interne kontrole u IRB i nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama kada je u pitanju poznata nabavka objekta u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, planom revizije u 2010. godini obuhvaćena je i IRB, kako bi se utvrdilo da li se sprovode preporuke revizora.

Čeko je rekao da je sa Dodikom postigao dogovor da ga direktno obavještava o značajnijim revizorskim izvještajima.

“To ne znači da će premijer, ili bilo ko drugi da utiče na nas da `friziramo` izveštaje, nego će jednostavno premijer prvi da dobije podatke od glavnog revizora, kako bi prvi mogao i da reaguje i naloži otklanjanje nepravilnosti”, dodao je Čeko.

(Capital, 12.05.2010.)