Komentari i analize

SJEDNICA ODBORA ZA REVIZIJU NS RS OTKAZANA JER SU NA NJU DOŠLA TEK 3 OD 9 NJENIH ČLANOVA

Foto: Klix
Neodržavanje sjednice Odbora, zbog nedolaska dvije trećine njegovih članova, u skandal pretvara činjenica da su na nju, uredno, po pozivu, došli i Glavni revizor i rukovodilac sektora finansijske revizije Glavne službe za reviziju javnog sektora RS i predstavnici revidiranih subjekata, koji su danas trebali da budu saslušani pred Odborom.

Skoro dva mjeseca nakon što je prekinuta prethodna sjednica Odbora za reviziju, prije razmatranja prijedloga nevladinog sektora za unapređenje rada Odbora, a sa obećanjem da će naredna sjednica biti zakazana što prije, možda i do kraja godine, za 09.02. zakazana je 12. sjednica Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske.

Zakazana ali ne i održana. Na sjednicu su, naime, od 9 članova Odbora, došla samo njih trojica – Predsjednik Odbora Tomica Stojanović (SDS) i članovi Odbora Nebojša Vukanović (Klub poslanika SDS) i Igor Crnadak (PDP).

Na sjednici se nisu pojavili: Dražen Vrhovac (SNSD), Momčilo Antonić (SNSD), Željka Stojičić (SNSD), Spomenko Stojanović (DEMOS), Senad Bratića (SDA) i Risto Marić (SP).

Neodržavanje sjednice, iz pomenutog razloga, u skandal pretvara činjenica da su na nju uredno, po pozivu, došli Glavni revizor i rukovodilac sektora finansijske revizije Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, te. predstavnici revidiranih subjekata, izuzev predstavnika Željeznica Republike Srpske a.d. Doboj, koji su danas trebali da budu saslušani pred Odborom.

Foto: Željko Ninković

Prema zakazanom dnevnom redu, naime, na današnjoj sjednici trebali su se razmatrati izvještaji finansijske revizije za 2020. i izvršiti svojevrsno saslušanje predstavnika 5 subjekata koji su, od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, za svoje finansijske izvještaje ili usklađenost sa zakonima i drugim propisima, dobili mišljenje s rezervom ili negativno mišljenje.

Radi se o Republičkom zavodu za geološka istraživanja RS, JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a.d. Istočno Sarajevo, JP „Putevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka i Željeznica Republike Srpske a.d. Doboj, koji su za obje komponente finansijske revizije dobili mišljenje s rezervom, te, o JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, koje je za finansijske izvještaje takođe dobilo mišljenje s rezervom, ali za usklađenost sa zakonima i drugim propisima – negativno mišljenje.

Odbor za reviziju je, prema predloženom dnevnom redu sjednice, danas trebao razmotriti i Godišnji plan revizijiskih aktivnosti za 2022. godinu, te, pomenute Inicijative Centara civilnih inicijativa sa prijedlozima za unapređenje rada Odbora.

Naglasimo da je Glavna služba za reviziiju javnog sektora RS, realizovala 72 finansijske revizije za 2020. godinu, te, sedam revizija učinka iz plana za 2021., i o njima objavila prateće izvještaje, a da Odbor za reviziju, do sada, nije uopšte posvetio pažnju ovim izvještajima, odnosno nije ih razmatrao i Skupštini uputio stav, odnosno prijedlog zaključka u vezi s njima.

Dodajmo i da 58% od revidiranih institucija nisu dobile obje pozitivne ocjene Glavne službe ze reviziju.

Od svih izvještaja finansijske revizije, urađenih tokom 2021. godine, na sjednicama Odbora je razmotren samo Konsolidovani godišnji finansijski izvještaj za korisnike budžeta Republike Srpske.

U čitavoj 2021. godini, Odbor je zakazao tri sjednice, od kojih je sjednica 23.06.2021. godine, prekinuta i ostala bez kvoruma prije nego je i počela sa radom, a sjednice održane 29.09.2021. i 14.12.2021. prekinuta su prije realizacije kompletnog dnevnog reda (a da pritom u Odboru iz toga nisu izvukli nikakav zaključak, koji bi doveo do toga da se takve situacije ne ponavljaju).

U krajnjem slučaju, radi se o neprihvatljivom odnosu prema svojim obavezama, te o urušavanju digniteta i Odbora i Glavne službe i revizije kao djelatnosti sa izuzetno značajnim projektovanim društvenim ciljem. A radi se i o krajnjoj nepristojnosti prema ljudima, predstavnicima subjekata revizije, od kojih su neki došli iz sredina udaljenih i 300 kilometara od Banjaluke. Komentar jednog od njih je znakovit: „Mogu li ja pisanim putem poslati Odboru za sljedeću sjednicu preduzete aktivnosti na otklanjanju nepravilnosti, da ne dolazim džabe, ako neće doći članovi Odbora“. Što govori o tome da ljudi ovakvo neodgovorno ponašanje političara ne doživljavaju kao izuzetak, nego kao pravilo. Ili bar uvijek otvorenu mogućnost.

A govori i o tome da su nerad i blokade prisutni na svakom nivou i svakom segmentu političkog života u BiH. I da, apsurdno, ali ne i nelogično s obzirom na njenu prirodu i interese, vlast blokira i rad institucija kojima je na čelu. Vodeći računa prije svega o uskostranačkim a ne opštim interesima.

Spomenimo na kraju da, u skladu sa pomalo ustaljenim i nepisanim, ali neprihvatljivim, pravilima, sjednica Odbora za reviziju nije najavljena na zvaničnoj web stranici NS RS. Dodatno, ni akreditovani gosti nisu dobili poziv za prisustvo sjednici, čime se isključuje prisustvo javnosti. A upravo danas su pred poslanicima trebale biti i inicijative CCI-a, kojima se traži veća transparentnost i odgovornost u radu Odbora.

(I.Č. i D.Č., Revizije info)