Podsjećanja

REVIZIJA 2011.: VLADA RS JE NETRANSPARENTNO TROŠILA SREDSTVA ZA JAVNE MEDIJE!

U redovnoj rubrici Podsjećanja, ove nedelje o običaju naših vlasti da budžetskim sredstvima korumpiraju medije. I da u tome ne vide problem.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da Vlada RS-a u 2011. nije uputila javni poziv za raspodjelu sredstava od 1.958.000 KM, kojim je subvencionisala javne medije te da nisu definisani kriterijumi za raspodjelu, niti se vršila kontrola namjenske potrošnje ovako dodijeljenih sredstava. Revizori su ukazali na netransparentno trošenje javnih sredstava budžeta entiteta.

Projekti na osnovu kojih su dodijeljena sredstva odnose se na: „Finansiranje promocije djela Ive Andrića“ (150.000 KM), „Distribucija pisanih medija iz Republike Srpske u Republici Srbiji“ (150.000 ), „Štampanje Nacrta zakona o PIO“ (200.000 ), „Istraživanje administrativnih barijera za početak rada Privrednog društva“ (225.000), „Istraživanje stavova javnosti o stanju u društvu i povjerenju u institucije vlasti RS“ (210.000), „Finansijska podrška radu dopisništva Nezavisnih novina u Vašingtonu (95.000), „Dizajniranje portala PRESS RS“ (50.000), „Poslovni krug – Bel Kanal“ (50.000), Pokretanje magazina „Zdravo“ (78.000), „Naše je ljepše“ – podrška ugroženim proizvođačima zbog svjetske krize (150.000), „Razvojni potencijali RS“ (turizam, poljoprivreda i energetika) (400.000), pokroviteljstvo „Jahorina film festivala“ (50.000 KM) i slično.

Na osnovu pregledane dokumentacije i obavljenih razgovora s odgovornim osobama revizija konstatuje da su sredstva dodjeljivana na osnovu diskrecionih odluka Vlade RS-a, medijima koji su dostavili projekte.

„Sve ovo upućuje na zaključak da je planiranje sredstava bilo neblagovremeno i da je propušteno postizanje transparentnosti trošenja budžetskih sredstava kao i postizanje stvarne konkurencije po osnovu kvaliteta projekata“, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Generalnog sekretarijata Vlade RS-a.

Komentarišući ove primjedbe revizora, premijer RS Aleksandar Džombić je danas rekao da za sve postoje odluke Vlade.

„Ne vidim tu problem“, ustvrdio je Džombić i dodao da je pravo glavnog revizora da ukaže na primjedbe.

(Agencije, Buka, 07.06.2012.)