Regija i svijet

Makedonija: IZAZOVI I PERSPEKTIVE REVIZORSKE PROFESIJE

Na poziv Instituta ovlaštenih revizora Republike Sjeverna Makedonija, predstavnici Državne revizije učestvovali su, nedavno, na seminaru za kontinuirano profesionalno usavršavanje ovlaštenih revizora, na temu „Izazovi i perspektive revizorske profesije“.

Događaj je otvorio predsjednik Instituta ovlaštenih revizora gosp. Dragan Dimitrov, koji je pozdravio učesnike i poželeo im uspešan i plodan rad. Odmah nakon toga, sa svojim uvodnim obraćanjem, glavni državni revizor gosp. Maksim Acevski koji je naglasio da očekuje da će ovaj događaj doprinijeti jačanju zajedničkih napora i radnji u rješavanju budućih izazova koji nastaju u revizorskoj profesiji.

S tim u vezi, glavni revizor se pozabavio nekim budućim izazovima s kojima se suočavaju vrhovne revizorske institucije, kako bi se osigurao njihov značaj kao institucija od velike vrijednosti za društvo, ističući sljedeće:

  • Pružanje nezavisnog vanjskog nadzora nad postizanjem nacionalno dogovorenih ciljeva u zemlji, uključujući one koji se odnose na ciljeve održivog razvoja;
  • Efikasan odgovor i revizija u korelaciji s novim mogućnostima koje nudi tehnološki napredak;
  • Jačanje uticaja VRI na javnu odgovornost i transparentnost.

Prvog dana događaja, sa svojim prezentacijama,u ulozi predavača, aktivno su sudjelovali predstavnici Državne revizije, Branislav Gulev i gospođa Tanja Janevska, koji su kroz prezentacije pokrili i analizirali najvažnije međunarodne revizorske standarde za provođenje državne revizije, pravila utvrđena INTOSAI etičkim kodeksom, kao i zakone i podzakonske akte koji regulišu način vršenja državne revizije.

Ovom događaju, pored predstavnika Instituta ovlaštenih revizora Republike Makedonije i Državnog ureda za reviziju, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija, Udruženja internih revizora Republike Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici komercijalne revizije.