Komentari i analize

FUNKCIONALNA INTERNA REVIZIJA U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA NIJE U POTPUNOSTI USPOSTAVLJENA NI 16 GODINA OD USVAJANJA ZAKONA

Ured za reviziju je, na osnovu prikupljenih nalaza i zaključaka do kojih je došao tokom provođenja revizije, slijedeći profesionalne kriterije, uputio preporuke Vijeću ministara BiH, Centralnoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH i institucijama BiH, čija bi realizacija dovela do okončanja uspostave i osiguranja funkcionalnije interne revizije u institucijama BiH. Postoji samo jedan problem – interna revizija se ne uspostavlja neuspješno 16 godina zato što je neko glup ili ne zna šta treba uraditi.

Dok su se Centri civilnih inicijativa još bavili monitoringom vlada i parlamenata u BiH, znali su suočiti ovdašnju javnost sa matematičkim argumentima apsurdnosti svakog optimizma u kontekstu očekivanja nekih pozitivnih rezultata od ovdašnjih vlasti.

Poredeći rezultate vlasti u toku jedne godine, sa planiranim obavezama, pokazali bi da je, recimo, državnom parlamentu i Vijeću ministara za realizaciju samo jednog prosječnog godišnjeg(!) plana, nedovolajn i čitav četverogodišnji mandat. A da je za usvajanje količine zakona potrebne za usaglašavanje ovdašnjeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU (acquis communataire) potrebno više od 50 godina. I to bez blokada i nacionalističkog ludila. I pod uslovom da Evropa stoji u mjestu i čeka nas, ne radeći ništa.

Ovih nas je dana i Ured za reviziju institucija BiH suočio sa sličnim poražavajućim rezultatima ovdašnje vlasti.

21.10.2024. objavio je izvještaj o provedenoj reviziji učinka na temu „Uspostava i osiguravanje funkcionalne interne revizije u institucijama BiH“. Čiji je ključni nalaz da funkcionalna interna revizija u državnim institucijama, kao značajni faktor u osiguravanju bolje javne uprave, nije u potpunosti uspostavljena ni 16 godina od usvajanja Zakona o internoj reviziji.

“Nadležne institucije nisu bile efikasne u procesu izgradnje i održavanja kapaciteta jedinica interne revizije u institucijama BiH. Kadrovska nepopunjenost jedinica interne revizije i prisutnost fluktuacije osoblja mogu uticati na oslabljivanje izuzetno značajne uloge koju interna revizija ima u jačanju javnog sektora i kontroli načina na koji se koristi javni novac.”, upozorili su iz Ureda.

Revizori su konstatovali i da sistem nadzora i osiguravanja kvaliteta nad radom jedinica interne revizije nije u potpunosti uspostavljen. Da upražnjena rukovodeća mjesta u ovim jedincima dovode do odsustva kontinuiranog nadzora nad radom internih revizora. Takođe, da ne postoji nezavisna eksterna ocjena rada i doprinosa koje jedinice interne revizije imaju u revidiranim oblastima. I da jedinice interne revizije nisu uvijek svoje resurse usmjeravale na visokorizične procese, dok korištenje PIFC aplikacije u dijelu modula za internu reviziju nije imalo očekivani uticaj na unapređenje kvaliteta rada jedinica interne revizije.

Ured za reviziju je, na osnovu prikupljenih nalaza i zaključaka do kojih je došao tokom provođenja ove revizije, slijedeći profesionalne kriterije, uputio preporuke Vijeću ministara BiH, Centralnoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH i institucijama BiH, čija bi realizacija dovela do okončanja uspostave i osiguranja funkcionalnije interne revizije u institucijama BiH.

Postoji samo jedan problem – interna revizija se ne uspostavlja neuspješno 16 godina zato što je neko glup ili ne zna šta treba uraditi. Kao i sve druge neuspješne reforme u ovoj zemlji i kao taj put ka EU integracijama, koji smo spomenuli na početku i kao neuspjeh u borbi protiv zloupotrebe položaja, sukoba interesa, sistemske korupcije, pljačke javnih sredstava i prirodnih bogatstava. Stvar je vrlo jednostavna – reforme se ne provode a negativnosti ne otklanjaju ciljano. Kao projekat vlasti kojoj cilj nije izgradnja države, vladavina prava, usvajanje evropskih civilizacijskih vrijednosti, poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda, poboljšanje kvaliteta života građana. Nego joj je cilj razvaliti, opljačkati, autokratski vladati i, pritom, samu sebe zaštititi i amnestirati od svake odgovornosti.

(N.N., Revizije info)