Podsjećanja

Podsjećanja (X 2023.): VLADA FBIH NASTAVLJA DA UPUMPAVA MILIONE BUDŽETSKOG NOVCA U FIRMU KOJA OPSTRUIRA RAD FEDERALNIH REVIZORA

Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče ignorišu i zahtjeve nove vlade Federacije, koja je od njih početkom juna tražila da Uredu za reviziju institucija u FBiH dostave sve dokumente potrebne za vršenje revizije. (U rubrici Podsjećanja portala Revizije info tekst iz oktobra 2023.)

Vlada Federacije BiH je, na svojoj 16. sjednici, održanoj 04.10.2023., na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku kojom se dodjeljuju sredstava u iznosu od 4 miliona KM, utvrđena u Budžetu FBiH za 2023. godinu, za povećanje kapitala Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče.

„Sredstva će se koristiti u svrhu povećanja osnovnog kapitala u privrednom društvu Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, a prema usvojenom Programu tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture i Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za 2023. godinu, a s ciljem potpune tehničko-tehnološke sanacije terminala i povećanja kapitala u ovom privrednom društvu.“, navodi se u informaciji sa sjednice.

Vlada FBiH je, pritom, zadužila privredno društvo Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, koje je u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH, za kontrolu namjenskog utroška dodijeljenih sredstava, te praćenje dinamičkog plana izvođenja investicija u Naftnim terminalima Federacije, koji su u 100-postotnom vlasništvu OTF-a. A oba ova privredna društva obavezala da je detaljno informišu o realizaciji aktivnosti iz pomenute odluke.

I ne bi tu bilo ništa sporno da se ne radi o firmi, čija je uprava, na čelu sa HDZ-ovim kadrom Josipom Tomićem, svojevremeno, u januaru 2022., onemogućila u radu i iz svoje firme, pod prijetnjama, protjerala Federalne revizore, angažujući pritom i hrvatsku policiju, inspekciju rada i advokata. A potom se oglušila na zahtjeve, za dostavljanje dokumentacije, i svog 100-postotnog vlasnika OTF-a i njegovog(!) 100-postotnog vlasnika Vlade FBiH i u konačnici i samog Parlamenta FBiH. I to bez ikakvih posljedica. Pokazujući da su država i njene institucije nemoćne, da je stvarna vlast u rukama vladajućih stranaka (tačnije njihovih lidera), koje zbog rupa u sistemu i nefunkcionisanja pravne države imaju bezgraničnu moć blokada i održavanja status quo-a, što znači i ucjenjivanja i nametanja vlastitih interesa po svaku cijenu (podsjetimo samo da rezultati prethodnih izbora nikad nisu implementirani, jer je njihova implementacija uslovljavana ispunjenjem političkih zahtjeva HDZ-a).

Dodajmo i da se 4 miliona upumpavaju u NTF iako je i zahtjev aktuelnog premijera Nikšića, upućen direktoru NTF-a Tomiću, prije 4 mjeseca, ostao bez efekta.

Pritom, radi se o još jednom poniženju „Trojke“, od strane njihovih koalicionih partnera, jer je Premijer u zahtjevu koji je uputio direktoru NTF-a, naveo da će, ukoliko se Uredu za reviziju institucija u FBiH ne dostavi sva tražena dokumentacija, koko bi im se omogućilo izvršenje finansijske revizije ove firme, Vlada FBiH preduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

I preduzela je – dodjelivši Tomiću, „za kaznu“, još 4 miliona KM.

I to i pored upozorenja izrečenih u par dana ranije objavljenom izvještaju o finansijskoj reviziji za 2022. Operatora – „Terminali Federacije“ d.o.o. Sarajevo, čije su poslovanje revizori odlučili analizirati zajedno sa poslovanjem Naftnih terminala Federacije (koristeći se podacima OTF-a), tretirajući ih kao Grupu i dajući im negativnu ocjenu i za finansijske izvještaje i za usklađenost sa zakonima.

Revizori su Vladi skrenuli pažnju da je putem Matičnog društva (OTF) do 31.12.2022. godine, izvršila dokapitalizaciju Zavisnog društva u ukupnom iznosu od 28.938.468 KM, za rekonstrukciju i dogradnju terminala, što “predstavlja značajan rizik, uzimajući u obzir da se nismo uvjerili u transparentan utrošak dodijeljenih sredstava za sanaciju terminala u prethodnom periodu”.

Ukazano je i na kršenje zakona: “Nije izvršeno kontinuirano identifikovanje i ocjena rizika, a kontrolne aktivnosti nisu u svim slučajevima dosljedno primijenjene, niti je vršen potpun nadzor nad uspostavljenim kontrolnim aktivnostima, posebno vezano za rad Zavisnog društva Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, što nije u skladu sa Zakonom o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH.”

U normalnoj državi, nakon negativnih revizorskih ocjena (kao i nakon onemogućavanje revizora u vršenju njihovog posla) uslijedile bi smjene (direktora) i ostavke (ministara) iz moralnih razloga. Uz dalji angažman tužilaštva i sudova.

Kod nas slijedi novčana nagrada. Uz zaštitu svemoćnog stranačkog “kišobrana”.

(N.N., Revizije info, 05.10.2023.)