Novosti

SA DANAŠNJA 3 NOVA, BROJ SUBJEKATA SA NEGATIVNOM OCJENOM FEDERALNIH REVIZORA NARASTAO JE NA 17

Dosad revidiranih 102 subjekta, iz finansijske revizije za 2023., od revizora su dobili čak 1852 preporuke za otklanjanje uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti.

Ured za reviziju institucija u FBiH, danas, 01.10., objavom novih 12 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2023., dostigao je nivo produktivnosti iz prošle godine, u kojoj je realizovao 102 revizije i objavio isto toliko izvještaja.

Do potpune realizacije ovogodišnjeg plana ostalo mu je da objavi još pet izvještaja.

Inače, predviđeni rok za realizaciju bio je 30.09.

U danas objavljenom „paketu“ nema nijednog izvještaja, odnosno subkjekta revizije, sa pozitivnim ocjenama za obje komponente finansijske revizije – i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Što znači da je takvih i dalje svega 9.

S druge strane, broj subjekata sa negativnim mišljenjem revizora za jednu ili obje komponente finansijske revizije za 2023. je, sa današnja 3 nova, narastao na 17.

Novi subjekti sa negativnom ocjenom su: Dom zdravlja Čapljina i Kantonalna bolnica „fra Mihovil Sučić“ Livno, sa negativnom ocjenom za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima, te, Rudnik mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj, sa negativnim ocjenama i za finansijske izvještaje i za usklađenost..

Dosad revidiranih 102 subjekta, iz finansijske revizije za 2023. od revizora su dobili čak 1852 preporuke za otklanjanje uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti.

(T.H., Revizije info)