Novosti

JOŠ PET INSTITUCIJA SA NEGATIVNIM OCJENAMA REVIZORA. U FEDERACIJI IH JE (DO)SAD ČETRNAEST.

90 subjekata u kojim je dosad završena finansijska revizija za 2023., od revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH, dobilo je čak 1579 preporuka za otklanjanje uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti. Najviše jedno od preduzeća iz danas objavljenog “paketa” - Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg. Čak 38.

Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Živinice, Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ d.o.o. Tuzla, Šumarstvo „Prenj“ d.d. Konjic, Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg i Rudnik mrkog uglja „Abid Lolić“ d.o.o. Travnik – Bila, novih su 5 subjekata revizije za koje je danas, 27.09.2024. objavljeno da su dobili negativne ocjene Federalnih revizora.

Sa dosadašnjih 9, to je ukupno 14 institucija i preduzeća koji su u finansijskoj reviziji za 2023. dobili negativnu ocjenu za jednu (8) ili obije (6) komponente finansijske revizije – finansijske izvještaje i usklađenost sa zakonima i drugim propisima.

S druge strane, nijedan od 11 subjekata za koje su danas objavljeni izvještaji o provedenoj finansijskoj reviziji za 2023. nije dobio pozitivnu ocjenu za obje komponente finansijske revizije. Što znači da je takvih i dalje svega 9. Od 90 za koliko je dosad institucija i preduzeća završena finansijska revizija za 2023. i objavljeni prateći izvještaji.

Prema trenutnim (nepotpunim) podacima – dok Federacija ima svega 10% revidiranih subjekata sa obje pozitivne ocjene, u Republici Srpskoj takvih je 43% od dosad revidiranih.

Najveći broj datih ocjena su – mišljenja s rezervom. Ovu ocjenu za obje komponente finansijske revizije dobilo je 41% od dosad revidiranih subjekata.

Inače, danas objavljeni “paket” izvještaja je deseti po redu, od 4. juna kada je Ured za reviziju institucija u FBiH počeo objavljivati izvještaje o provedenoj finansijskoj reviziji za 2023.

Prema programu rada za 2024. ostalo je da se objavi još 17 izvještaja o provedenim finansijskim revizijama. Ali i samo jedan radni dan. Pošto predviđeni rok ističe u ponedeljak 30.09.

Podsjetimo, obim planiranih obaveza, Ureda za reviziju institucija u FBiH, u kontekstu finansijskih revizija, najveći je od svih vrhovnih revizijskih institucija u BiH i jedini (četvrtu godinu za redom) trocifreni.

90 subjekata u kojim je dosad završena finansijska revizija za 2023., od revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH, dobilo je čak 1579 preporuka za otklanjanje uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti. Najviše jedno od preduzeća iz danas objavljenog “paketa” – Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg. Čak 38.

(T.H., Revizije info)