Novosti

FEDERALNI URED ZA REVIZIJU, OBJAVOM NOVIH 11 IZVJEŠTAJA, DOSTIGAO POLOVINU SVOG PLANA FINANSIJSKIH REVIZIJA ZA 2024.

Subjekata (u FBiH) koji su dobili pozitivne ocjene za obje komponente finansijske revizije (i finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima), među dosad revidiranih 54 je svega 9, odnosno 17%. Za razliku od 43% koliko je takvih subjekata među 53 dosad ravidirana u Republici Srpskoj.

Zadnjeg radnog dana u avgustu Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je još 11 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2023., predviđenih ovogodišnjim planom.

Objavljeni su izvještaji za 3 općine (Doboj Jug, Pale i Usora), jedan grad (Čapljina), 3 kantonalne službe za zapošljavanje (ZDK, SBK i USK), te, po jedan, ZZO (BPK), JZU (Dom zdravlja Gračanica) i Ministarstvo zdravstva (TK) i jedan KPZ (Sarajevo).

Ovim se broj dosad završenih revizija i objavljenih izvještaja popeo na 54, što znači da je Ured dostigao polovinu od 107 za ovu godinu planiranih izvještaja.

I nominalno i procentualno to je nešto slabije nego prošle godine, kada je u ovo doba Ured imao 58 realizovanih od 103 planirane revizije (56%).

U ocjenama preovlađuju mišljenja s rezervom. Subjekata koji su dobili pozitivne ocjene za obje komponente finansijske revizije (i finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima), među dosad revidiranih 54 je svega 9, odnosno 17%. Za razliku od 43% koliko je takvih subjekata među 53 dosad ravidirana u Republici Srpskoj.

Među dosad revidiranim subjektima su i 3 kojima je Glavna služba za reviziju izrekla negativno mišljenje.

(T.H., Revizije info)