Komentari i analize

PRVI NEGATIVNI REVIZORSKI IZVJEŠTAJI U 2024. GODINI U REPUBLICI SRPSKOJ

Negativno su mišljenje revizora za finansijsku reviziju za 2023. dobili Republička uprava civilne zaštite i Nacionalni park Sutjeska Tjentište. Obje ove institucije za (ne)usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima.

Izvještajima o provedenim finansijskim revizijama za 2023. godinu objavljenim 11.07. Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske prešla je u realizaciju druge polovine svog ovogodišnjeg plana od 90 finansijskih revizija.

Sa ova 3 izvještaja – za Republičku upravu civilne zaštite, Opštinu Vukosavlje i Nacionalni park Sutjeska Tjentište – dosad je realizovano 48 izvještaja, što je 53% od plana za 2024. godinu.

U posljednjoj grupi objavljenih izvještaja i prva su dva sa negativnom ocjenom revizora, u ovoj godini, tj. za finansijsku reviziju za 2023.

Negativno su mišljenje revizora za finansijsku reviziju za 2023. dobili Republička uprava civilne zaštite i Nacionalni park Sutjeska Tjentište. Obje ove institucije za (ne)usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Dok su za drugu komponentu finansijske revizije – finansijske izvještaje – dobili mišljenje s rezervom.

U dosad provedenim revizijama, inače, preovladavaju pozitivne ocjene. 48% revidiranih institucija ima pozitivno mišljenje revizora na obje komponente finansijske revizije, Još 23% ih ima pozitivno mišljenje na jednu od komponenti a na drugu mišljenje s rezervom. Oba mišljenja s rezervom ima 25% dosad revidiranih institucija. A 4% negativno mišljenje za jednu a mišljenje s rezervom za drugu komponentu finansijske revizije.

Karakteristično za oba izvještaja sa negativnom ocjenom je veliki broj kvalifikacija, te preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti grešaka i nezakonitosti. Republička uprava civilne zaštite je dobila 7 kvalifikacija i 21 preporuku, dok je Nacionalni park Sutjeska Tjentište dobio 10 kvalifikacija i 25 preporuka od strane Glavne službe za reviziju.

(Ž.N. i N.N., Revizije info)