Podsjećanja

2013.: REVIZIJA: KAKO PARTIJE POTKRADAJU I KONSTITUTIVNE NARODE I OSTALE I DRŽAVU…

U redovnoj nedeljnoj rubrici Podsjećanja, ovaj put o izvještaju o finansiranju političkih stranaka u 2010., nakon provedene revizije službe za reviziju CIK-a.

Veći broj političkih stranaka u Bosni i Hercegovini prekršio je odredbe državnog zakona kojim se uređuje njihovo finansiranje, ocjena je Službe za reviziju Centralne izborne komisije BiH utvrđene na osnovu obavljenog pregleda, kontrole i revizije godišnjeg finansijskog izvještaja za 2010. i postizbornog (odnosi se na opće izbore).

U izvještajima o finansijskom poslovanju koje je CIK BiH objavio krajem protekle sedmice kod čak 31 političke stranke evidentirana su brojna kršenja zakona.

Kao najčešće povrede utvrđeno je da su te stranke osiguravale sredstva od imovine koja nije u njihovom vlasništvu, nemaju račune za primljene usluge, te da su primali priloge iznad zakonom propisanog limita kao i da ne prijavljuju priloge iznad 100 KM.

Evidentirana su i brojna kršenja koja se odnose na primanje zabranjenih priloga u najvećoj mjeri kroz korištenje poslovnih prostora bez naknade, a uočeni su i veliki nedostaci koji se odnose na to…

(Almir Terzić, Oslobođenje, 01.07.2013.)