Regija i svijet

175 godina od osnivanja Glavne kontrole – preteče današnje Državne revizorske institucije Republike Srbije

"Nastala je u vreme kada je organizovana i srpska državna vlast i predstavljala stub i branič od pohlepe i nemara onih koji su na vlasti."

U Bogradu je, 25.12.2019., svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, obilježeno 175 godina od osnivanja Glavne kontrole – preteče današnje Državne revizorske institucije Republike Srbije.

Državna račundžinica, Glavna kontrola ili Državna revizorska institucija – kako se zove danas, istorijski su nazivi institucije koja već 175 godina postoji, manje više u kontinuitetu, sa istim ciljem – da kontroliše trošenje državnih para i uredi državni inventar, rekao je dr Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor, u svom pozdravnom govoru.

Nastala je u vreme kada je organizovana i srpska državna vlast i predstavljala stub i branič od pohlepe i nemara onih koji su na vlasti. Njeno osnivanje ustanovljeno je članom 107. Sretenjskog ustava, prvog ustava novovekovne srpske države, naglasio je dr Pejović.

Dr Pejović je podsetio na istoriju osnivanja DRI, i dodao da je ona prvobitno, 1839. godine osnovana kao Račundžinica pri Ministarstvu finansija. Kako je rekao, 26. jula 1844. donet je prvi Zakon o ustrojstvu Glavne kontrole i od tada, pa sve do 1945. ova institucija je postojala i radila pod tim nazivom. Posao Glavne kontrole, Zakonom o budžetima iz 1959. godine, preuzela je Služba društvenog knjigovodstva (SDK). Službu je 1991. godine nasledila Služba za platni promet i finansijski nadzor. Četiri godine kasnije, osnovan je Zavod za obračun i plaćanja. A 2002. godine, Narodna banka Jugoslavije formirala je Nacionalnu štedionicu. Državna revizorska institucija, najviši organ revizije javnih sredstava u Republici Srbiji, osnovana je Zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji 2005. godine. Naredne godine, DRI je prepoznata kao ustavna kategorija, istakao je dr Pejović.

On je podsetio da je Narodna skupština 24. septembra 2007. godine izabrala predsednika, potpredsednika i članove Saveta DRI, najvišeg organa Institucije i dodao da taj datum označava i početak rada Institucije. Dve godine kasnije DRI je predala Skupštini prvi izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja koji se odnosio na završni račun budžeta Republike Srbije za 2008. godinu.

U oktobru 2018. godine objavljen je 1000. izveštaj o reviziji, a do danas je sastavljeno 1.439 izveštaja, rekao je dr Pejović.

Građani Republike Srbije imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac, a Državna revizorska institucija ima obavezu da o načinu trošenja novca, izveštava Narodnu skupštinu kao predstavnika svih građana, ali i celokupnu javnost, poručio je dr Pejović.

Kao nezavisna revizorska institucija, trudićemo se da pomažemo Republici Srbiji da mudro upravlja svojim sredstvima i koristi resurse, a pouzdanim informacijama doprinesemo dobrom upravljanju, transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru i da utičemo na poboljšanje života svih građana, naglasio je generalni državni revizor.

Stalno ćemo ukazivati na važnu životnu poruku – sve što se ne kontroliše, najčešće se deformiše. Zato je potreba za ovakvim kontrolnim organom bila važna, sada je važna i biće uvek važna.

(revizije.info)