Regija i svijet

SRAMOTAN NALAZ DRŽAVNE REVIZIJE HRVATSKE: POLA STRANAKA U PREKRŠAJU, ZASTUPNICA O DRŽAVNOM TROŠKU POPRAVLJALA SVOJ AUTO

Od 44 političke stranke i šest nezavisnih saborskih zastupnika obuhvaćenih revizijom za 2019., čak 20 stranaka i dva zastupnika oglušilo se o naloge i preporuke koje im je prošle godine dao Državni ured za reviziju Hrvatske, pokazuju izvješća koja je objavio taj Ured.

Još je porazniji podatak da je Revizija u poslovanju dvije trećine stranaka, njih 30 od 44, te polovice nezavisnih zastupnika utvrdila nepravilnosti ili propuste u odnosu na zakon koji propisuje način financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

O svemu tome, Revizija je obavijestila DORH na kojemu je da odluči o daljnjim postupcima. Zakon za spomenute propuste predviđa ozbiljne novčane kazne: za političke stranke od 20 tisuća do 50 tisuća kuna, za njihove zakonske predstavnike od dvije tisuće do 20 tisuća kuna.

Velike su stranke, u pravilu, kroz godine uredile svoje poslovanje i Revizija na njih ima malo zamjerki, a time i naloga i preporuka. Slučaj je to s HDZ-om, koji kod prošle revizije nije dobio ni jedan nalog, ni preporuku, ali i sa SDP-om i Mostom koji su dobili dvije, odnosno jednu preporuku. Most ju je proveo, SDP je jednu proveo, provedba druge je u tijeku.

Uvjetna mišljenja za Pametno i Živi zid

Stranka Milana Bandića dobila je 10 naloga i preporuka, sedam ih je provela, jednu nije. Živi zid je od 11 proveo dva naloga, odnosno preporuke, sedam ih je u postupku, jednu nije proveo, Čačićevi Reformisti i SDSS proveli su svih pet, odnosno četiri naloga i preporuke. Stranka Pametno Marijane Puljak od tri naloga, odnosno preporuke, nije ispunila dvije, jedna je u postupku itd.

Pametno je, inače, jedina sada parlamentarna stranka koja je od Revizije dobila uvjetno mišljenje i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja s nizom zakona i pravilnika za prošlu godinu. Isto je mišljenje zaradio i Živi zid, no on više nije zastupljen u Hrvatskom saboru.

Uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima dobili su i HSS, HSLS, HSU, ali i izvanparlamentrani BUZ, HSP, HSP-AS, Glavašev HDSSBLaburisti

Kod stranke Pametno, Revizija je utvrdila da rashode od 65.500 kuna nije evidentirala u poslovnim knjigama, ni iskazala u financijskim izvještajima na propisanim računima, a da je u poslovnim knjigama za 2019. evidentirala rashode od 8300 kuna koji su trebali biti evidentirani u 2018., kada su nastali.

Osim toga, Revizija je otkrila da je Pametno, u okviru rashoda za naknade troškova zaposlenima, iskazala troškove inozemnih putovanja za članove Predsjedništva od šest tisuća kuna, bez da je priložila putne naloge i izvješća sa službenog puta, kojim se potvrđuje da je netko upućen na službeno putovanje i dokazuju rashodi.