Regija i svijet

SARADNJA EVROPSKOG REVIZORSKOG SUDA I TUŽILAŠTVA U BORBI PROTIV PREVARA I KORUPCIJE

Još jedan dobar primjer za BiH iz Evropske unije. Jer je, podsjećamo, loša saradnja tužilaštava i revizora u BiH, jedan od najozbiljnijih problema na putu ka ostvarenju punog uticaja revizije na poboljšanje rada institucija, u interesu građana, uključujući i borbu protiv korupcije i drugih protuzakonitih radnji.

Evropski revizorski sud (ECA) i Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) postavili su temelje za povjerenje i efikasnu saradnju. U tu svrhu, radni aranžman koji stupa na snagu 3. septembra potpisali su generalni sekretar ECA -e Zacharias Kolias i glavna evropska tužiteljica Laura Codruța Kövesi. Ovaj aranžman ima za cilj pružiti strukturiran okvir za uspostavljanje i održavanje odnosa saradnje između obje strane, uz puno poštovanje odgovarajućih mandata EPPO -a i Suda.

Dokument naglašava zajednički interes za povećanje efikasnosti u borbi protiv prevara, korupcije i bilo koje druge kriminalne štete po finansijske interese EU, te, izbjegavanje dupliranja napora gdje god je to moguće.

Konkretno, dogovorene su sljedeće tačke i uslovi: pravovremena saradnja na prenosu informacija i podataka, pristupu i razmjeni; mjere opreza od strane ECA; pristup EPPO prostorijama ECA za provođenje istraga; i pružanje informacija EPPO-a ECA -i u svrhu revizije.

Obje strane će također sarađivati ​​na obuci u područjima od zajedničkog interesa, te mogu razmjenjivati ​​osoblje. Predviđeni su i redovni sastanci između ECA i EPPO.

EPPO je nezavisno tijelo EU osnovano Lisabonskim ugovorom iz 2007. godine. Evropsko vijeće je 27. jula 2020. imenovalo 22 evropska tužioca, po jednog za svaku od država članica EU. Nakon što je Evropska komisija službeno potvrdila datum početka 26.05.2021., EPPO je započelo s radom 01.06.2021. Sjedište je u susjedstvu ECA, u Kirchbergu.

(ERS / Revizije info)