Podsjećanja

Podsjećanja (2012.): ŠEGO: NEZAVISNA REVIZIJA PALA U RUKE POLITIKE

U ovonedeljnoj rubrici Podsjećanja, podsjećamo na vremena u kojima otvoreno kršenje zakona od strane političkih partija i njihovo tretiranje javnih institucija, a posebno onih čiji je preduslov profesionalnog i kvalitetnog obavljanja posla, u interesu građana, njihova nezavisnost, kao izbornog plijena, izazivalo javnu reakciju i snažan otpor. U međuvremenu... nekažnjivost, kao proizvod konformizma i političke kontrole pravosuđa i stalno gomilanje skandala i kršenje zakona i Ustava, od strane pripadnika vladajućih stranaka, dovelo je do situacije da se na takve stvari gotovo uopšte ne reaguje. Odnosno, reakcija je svedena na pokoje upozorenje iz nvo sektora i rijetke medijske natpise.

Stranački dogovor prema kome glavni revizor BiH treba da bude kandidat SDP-a predstavlja grubo kršenje važećih zakona i međunarodnih standarda, izjavio je glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da, u skladu sa stranačkim dogovorom SDA i SDP-a, pozicija glavnog revizora “pripada” SDP-u, što je, prema mišljenju Šege, “monstruozan pokušaj stavljanja revizora pod politički uticaj”.

“Kada bi se to provelo u djelo, uništilo bi i obesmislilo reviziju koja bi postala režimska. Zakon o reviziji jasan je i Kancelarija za reviziju ne pada ni pod jednu političku opciju i potpuno je nezavisna. Revizija kao profesija može opstati samo ako je nezavisna. Ako je pod političkom kontrolom bilo koje stranke, političke opcije ili osobe, revizija gubi svoj smisao”, rekao je Šego.

On je najavio da će iz Kancelarije za reviziju institucija BiH, zbog ovog političkog dogovora, poslati pismo svim domaćim, ali i međunarodnim faktorima, upozoravajući na ovakav presedan, pišu “Nezavisne novine”.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić ocijenila je da su političke partije, definitivno, “izgubile kompas”. “Revizija mora biti nezavisna institucija. Znam da je teško zadržati tu apsolutnu nezavisnost, ali stranački rasporediti nekoga na čelo Kancelarije za reviziju vrijeđa moj način razmišljanja. Ako bi ovo uradili, to bi bio kraj. To bi bio sumrak”, rekla je Majkićeva.

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević smatra da ne postoje nezavisne institucije, niti nezavisni državni službenici. “Kod nas je, nažalost, sve stvar politike, a ne stručnosti. Ovdje se od čistačice do predsjednika Ustavnog suda dolazi po političkoj liniji”, rekla je Pandurevićeva.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nije želio da komentariše dogovor lidera SDA i SDP-a, koji se zasniva na dogovoru lidera šest stranaka, u kome je učestvovao i on.

Beriz Belkić, pvalo oslanik Stranke za BiH, smatra da je došlo do apsurda. “Počelo se dešavati nešto što čovjek nije mogao ni u snu zamisliti. Te podjele fotelja došle su do apsurda tako da se sada ‘dijele’ i organizacije koje moraju apsolutno biti depolitizovane i gdje je zakonom predviđeno da se ljudi biraju konkursom”, rekao je Belkić.

U nevladinoj organizaciji Centri civilnih inicijativa kažu da dogovor o raspodjeli mjesta u institucijama BiH predstavlja pokušaj stranaka da u potpunosti zagospodare radnim mjestima u BiH.