Podsjećanja

Milanović: KAŽNJAVA NAS HDZ-OV REVIZOR A LANI JE SPAVAO

Slučaj iz 2013. godine, u Hrvatskoj, sa prilično spornim kažnjavanjem SDP-a od strane glavnog državnog revizora, instaliranog od strane HDZ-a, ukazuje na jednu od bezbroj mogućnosti zloupotrebe položaja, zbog čega bi za čelne ljude revizorskih institucija trebalo birati (zaista) nestranačke kadrove. "Stranke koje imaju optužnicu da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu kao i mi" prokomentarisao je Milanović kaznu SDP-u zbog kašnjenja od dva dana s objavom finansijskih izvještaja." (revizije.info)

Državni ured za reviziju dostavio je danas saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav prijedlog da SDP-u, nezavisnim zastupnicima Vladimiru Bileku i Furiju Radinu ukinu pravo na redovito godišnje financiranje iz proračuna za razdoblje od tri mjeseca jer nisu objavili financijske izvještaje za 2012. na svojim web stranicama do 1. ožujka. U slučaju kažnjavanja, najgore bi prošao SDP koji bi upravo u vrijeme izbora ostao bez 5,1 milijuna kuna pa je premijer Zoran Milanović danas reagirao na prijedlog Revizije te kritizirao zakon nazivajući ga “besmislenim, protuustavnim i proturječnim temeljnim ustavnim načelima.”

Kazna kao i za pljačku

Nije onda, doduše, jasno zašto “protuustavne” članke zakona ova Vlada nije izmijenila prije mjesec dana, kada su mijenjane druge njegove odredbe. Milanović je najavio pokretanje upravnog spora “pa da sud odluči je li to zakonito, ispravno i pravedno”, a nakon toga i izmjenu zakona – opet.

– Svojim kolegama u Odboru za Ustav predložit ću da glasuju za kažnjavanje, jer ima u tome neke ironične simbolike da upravo SDP plati na ovaj način. Mi to možemo preživjeti. Stranke koje imaju optužnicu da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu kao i mi – govorio je Milanović te podsjećao da je SDP kasnio samo dva dana s objavom izvješća. Zasmetala mu je i činjenica da na čelu Državnog ureda za reviziju još sjedi hadezeovac.

– Lani je zaboravio raditi svoj posao, jer je bilo stranaka koje su također zaboravile poslati izvješća po dva tjedna, ali to mu je promaklo, odspavao je, možda zbog straha jer su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da to nije bilo iz straha, da to nema veze sa stranačkom pripadnošću – rekao je Milanović.

U HDZ-u su to samo kratko komentirali: “Nama je važno je li netko prekršio zakon, a nije bitno čiji je tko član. Premijer bi trebao biti legalist.”

Furio Radin nam je pak rekao da je Revizija postupila po zakonu, iako su i on i Bilek izvješća na vrijeme predali Reviziji, no zbog vikenda i nesporazuma s programerima nisu ih na vrijeme objavili na stranicama.

– Mislim da zbog tog kratkog kašnjenja transparentnost nije dovedena u pitanje – tvrdi Radin, koji ne zna kolika bi ga točno kazna mogla stići, ali nije ni važno, dodaje.

Nema ni HSU-a i Kajtazija?

Među strankama i zastupnicima koje je Ured za reviziju predložio za kažnjavanje nema HSU-a i Veljka Kajtazija, koji nisu imali objavljene izvještaje još 2. ožujka. Reviziji su ih dostavili na vrijeme, no u Kajtazijevu uredu objašnjavaju da je s objavom na internetu kasnio zbog “ljudi koji održavaju internetsku stranicu”.

Klešić se proslavio planom da kupi auto od 600.000 kn

Ivan Klešić je glavnim državnim revizorom imenovan 2010. godine nakon što je te dužnosti razriješena Šima Krasić, koja je glavna revizorica bila 16 godina. Tada je na Odboru za izbor, imenovanje i upravne poslove bio pravi rat između SDP-a i HDZ-a jer je tada još vladajući HDZ na tu funkciju predložio svog stranačkog čovjeka. Klešić nije dolazio do izražaja gotovo dvije godine svog mandata, do listopada prošle godine kada je objavljen natječaj kojim Državni ured za reviziju za glavnog državnog revizora kupuje službeni automobil, procijenjene vrijednosti nabave 480.000 kuna (bez PDV-a!, dakle 600.000 kuna). Nakon što je priča izbila u javnost, natječaj je poništen.

(Tea Romić, Večernji list, 28.03.2013.)