Komentari i analize

GLAVNA SLUŽBA ZA REVIZIJU JOŠ UVIJEK NIJE ISPUNILA SVOJ PLAN ZA 2020. GODINU

Objavljivanjem izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji ZEDP “Elektro-Bijeljina” a.d. Bijeljina, konačno je realizovano svih 69 planiranih izvještaja finansijske revizije za 2019. godinu, predviđenih za objavljivanje u 2020., no, još uvijek nije objavljen jedan od 6 planiranih izvještaja revizije učinka.

Danas, 5.1.2021. godine Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objavila je posljednji izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji iz “elektroenergetskog paketa” od 6 firmi u koje su revizori “ušli” po prvi put za 20 godina od kako postoji Glavna služba za reviziju javnog sektora.

Nakon što su u decembru 2020. objavljeni izvještaji za ZP “Hidroelektrane na Vrbasu” a.d. Mrkonjić Grad, ZD “Istraživačko razvojni centar elektroenergetike – IRCE” a.d. Istočno Sarajevo, ZP “Elektro-Hercegovina” a.d. Trebinje, ZP “Elektrodistribucija” a.d. Pale i ZP “Hidroelektrane na Trebišnjici” a.d. Trebinje, u prvoj sedmici 2021. objavljen je izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji ZEDP “Elektro-Bijeljina” a.d. Bijeljina.

To je istovremeno i posljednji izvještaj iz godišnjeg plana finansijskih revizija Glavne službe za reviziju za 2020. godinu.

Za razliku od državnog i Federalnog ureda za reviziju, koji su svoj plan za prethodnu godinu, u potpunosti ispunili, u predviđenom roku, Glavna služba za reviziju je pokazala izvjesno kašnjenje u realizaciji.

Podsjetimo, prvih 55 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji, koje je trebala realizovati do 31.08. Glavna služba za reviziju je realizovala bez problema, odnosno kašnjenja. No, u nastavku, kao da je došlo do zamora unutar institucije, pa su, u narednih tri i po mjeseca, od 14 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji, koji su trebali biti objavljeni do 15.12., u predviđenom roku objavljena svega 2.

Ipak, do kraja godine, objavljeno je još 11, a u prvoj sedmici 2021. i posljednji izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji za 2019. predviđen Planom za 2020.

Nešto ranije (21.12.) – objavljivanjem i posljednjeg od 14 planiranih izvještaja te vrste – realizovan je i plan aktivnosti u 2020. godini za provjeru statusa preporuka datih u izvještajima iz prethodnih godina.

No, ovim, Plan za 2020. još uvijek nije ispunjen. Naime, od 6 planiranih revizija učinka, jedna još uvijek nije realizovana. Na temu “Efikasnost i transparentnost procesa poslovnog planiranja i izvještavanja u javnim preduzećima”.

Spomenimo da ni u pretodnim godinama Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nije svoje aktivnosti predviđene godišnjim planom završavala na vrijeme. Pa je, npr. posljednji od 5 izvještaja revizija učinka, iz Plana za 2019. godinu, objavila 23. januara naredne godine.

 (TH, Revizije.info)