Regija i svijet

ECA Journal 02/2020: KLIMATSKE PROMJENE I REVIZIJA

Najnoviji broj magazina Evropskog revizorskog suda, objavljen u junu, tematski je posvećen klimatskim promjenema i reviziji.

U posljednjih nekoliko mjeseci u medijima je dominirala zastrašujuća priča o dubokoj i razornoj krizi izazvanoj pandemijom Covid-19. Milioni ljudi su se razbolili, ogroman broj i umro od ove bolesti. U svijetu je gotovo polovina globalne radne snage u riziku da ostane bez posla zbog ekonomske krize koja prati Pandemiju. Međunarodna organizacija rada nazvala je krizu Covid-19 „najgorom od Drugog svjetskog rata“, a finansijski uticaj mogao bi biti zapanjujući troškovi od preko 8 biliona eura. To je prisililo vlade širom svijeta da se koncentrišu na spašavanje života svojih građana, zdravstvenih sistema, tržišta rada i svojih ekonomija.

Ovi događaji uticali su da smo gotovo zaboravili da je na horizontu druga velika kriza: klimatske promjene. Već godinama, Zemlja je pod prijetnjom povećanja globalnih temperatura, što bi moglo imati značajan utjecaj na prirodu, divlje životinje i društva širom svijeta. Prije udara krize Covid-19 uloženi su veliki napori u borbi protiv klimatske krize i ublažavanja njenih potencijalno vrlo razarajućih efekata. Ti su se napori kretali od energetske tranzicije, cijene ugljika za smanjenje emisije stakleničkih plinova i eko dizajna, do smanjenja otpada i održivog finansiranja. Evropski zeleni dogovor EU predstavljen je kao vodeća inicijativa za preokret. No, trenutno je pitanje da li su vlade spremne i sposobne pridržavati se svoje obaveze preuzete Pariškim sporazumom iz 2015. godine za zaustavljanje klimatskih promjena ostavljeno po strani, zbog suočanja s dubokom i višeslojnom krizom Covid-19.

Najnovije izdanje časopisa Evropskog revizorskog suda osvrće se na brojne inicijative koje su EU i vlade do sada preduzele za ublažavanje klimatskih promjena, te rasvjetljava mjesta na kojima postoje nedostaci u odgovorim na krizu koja bi se mogla pokazati presudnom za budućnost naše planete i njenih stanovnika. Proučava ulogu revizije u borbi protiv klimatskih promjena i nastoji utvrditi posljedice pandemije COVID-19 na upravljanje klimom i ublažavanje klimatskih promjena. To je tematsko izdanje, koje istražuje ovaj „drugi“ globalni izazov iz više perspektiva.

Časopis možete pogledati klikom na: ECA Journal 02/2020: Climate Change and Audit.

(revizije.info)