Priče u fokusu

Arapović: ZBOG MOGUĆE AFERE VELIKIH RAZMJERA, TRAŽIM HITNO SASLUŠANJE MINISTARA U PARLAMENTU FBiH

Zastupnik u Parlamentu FBiH Adis Arapović zatražio je hitnu sjednicu Komisije odgovorne za reviziju, te saslušanje federalnih ministara i Ureda za reviziju.

“Zbog velikog interesa javnosti, brojnih medijskih objava i moguće afere velikih razmjera, danas (3.6.) sam u svojstvu člana, tražio hitno sazivanje sjednice parlamentarne Komisije odgovorne za reviziju, te saslušanje federalnih ministarstava i Ureda za reviziju institucija Federacije BiH.

Naime, Ured za reviziju ovih dana je objavio izvještaje o redovnim revizijama Federalnih ministarstava. Dio tih izvještaja dobio je ocjenu s rezervom uz ozbiljne primjedbe na utrošak novca po osnovu Vladine Uredbe o dodjeli pomoći privrednim subjektima”, naveo je Arapović.

Objasnio je zašto traži ‘hitno’ zasjedanje.

“Zbog ogromne količine javnog novca koji je dodjeljen privatnim kompanijama (90 miliona KM), a gdje su revizori utvrdili određene nezakonitosti, netransparentan utrošak i/ili postupanje suprotno uspostavljenim kriterijima, s jedne strane, a da federalna ministarstva osporavaju istinitost takvih nalaza, s druge strane, tražim HITNO sazivanje sjednice komisije i javnog salušanja svih ministarstava koja nisu dobila pozitivno mišljenje revizije.
Potencijalna šteta po budžet, kao i brojne druge negativne posljedice nalažu da se ovo pitanje, uz sučeljavanje dviju strana, pod hitno pretrese na saslušanju. Takođe, molim da se ovoga puta osim subjekata revizije, poziv na saslušanje dostavi i nadležnom tužilaštvu, te svim medijskim kućama, nevladinim organizacijama i drugim zainteresiranim subjektima”, naveo je Arapović.