Novosti

KOMISIJA PODRŽALA URED ZA REVIZIJU I ZAHTJEVAĆE OD VLADE DA OMOGUĆI REVIZIJU NTF-A, KOJU NJEGOV DIREKTOR POKUŠAVA SPRIJEČITI

Na današnjoj sjednici Komisija je odlučila da pokaže principijelnost i iznijela stav da se revizija Naftnih terminala Federacije, koju je Ured pokušao obaviti ali je u tom pokušaju spriječen skandaloznim i bizarnim ponašanjem direktora Terminala, mora realizovati. I najavila da će se po drugi put obratiti Vladi Federacije, sa zahtjevom da je omogući.

Danas, 29.03., neposredno pred nastavak juče započete 31. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održana je 29. sjednica Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju.

Zakazivanje sjednica komisija neposredno prije održavanja sjednica parlamenta, pokazalo se, u više navrata, kao krajnje problematično, jer se akcenat stavlja na brzinu realizacije dnevnog reda, a ne na suštinu onoga o čemu se raspravlja. Ili se sjednice prekine a da sve planirano nije realizovano, nego se ostavi za narednu sjednicu, odnosno odloži na neodređemo vrijeme.

To se, prema raspoloživim informacijama, ovaj put nije desilo. Vjerovatno zato što je dnevni red bio relativno skroman. Osim usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i „tekućih pitanja“, podrazumijevao je samo još usvajanje Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2021. godinu Ureda za reviziju Institucija u FBiH i izvještaja ovog ureda o njegovim aktivnostima u 2021. godini.

Sjednici su, osim većine članova Komisije, prisustvovali i Generalni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH, njegov zamjenik i šefica njegovog kabineta.

Predstavljajući izvještaje, odnosno svoj rad u prethodnoj godini, predstavnici Ureda su naveli da uvijek prostoji prostor za povećanje obima posla i njegovih efekata. Svoj dio, u tom kontekstu, Ured već godinama uspješno realizuje. Drugi ga, nažalost, ne prate.

„U 2021. godini, već naviknuti na sve okolnosti izazvane pandemijom, izvršili smo 101 finansijsku reviziju što je povećanje za 13,5% i dali 1612 preporuka. Ispratili smo upravljanje javnim sredstvima u periodu krize: usmjerili smo se na subjekte u Federaciji BiH koji su imali važnu ulogu u smanjenju negativnih posljedica pandemije. Stoga su revidirana kantonalna ministarstva finansija, privrede i zdravstva, te federalne i kantonalne zdravstvene ustanove i zavodi.“, naveli su iz Ureda.

„15 izvještaja dostavljeno je nadležnim organima za provođenje zakona, i dostavljeno je obavještenje Agenciji za javne nabavke o izvještajima u kojima je data kvalifikacija na javne nabavke.“, akcentirano je.

Ured za reviziju, naime, nema ovlaštenja da izriče sankcije subjektima revizije u čijim je finansijskim izvještajima i radu primijetio ozbiljne zamjerke, ocijenio ih negativnom ocjenom ili konstatovao da su ignorisali prethodno date revizorske preporuke, za otklanjanje nedostataka, grešaka i nezakonitosti. Zato je važno da druge institucije (prije svega parlamenti, vlade i tužilaštva) obave svoj dio posla, kako revizija i revizorski izvještaji ne bi postali sami sebi svrha, bez projektovanog društvenog uticaja. A i da bi omogućili revizorima da neometano rade svoj posao.

U prošloj godini, Ured za reviziju je, zahvaljujući oštroj reakciji Parlamentarne komisije, a onda i Parlamenta u cjelini uspio da realizuje dvije revizije subjekata koji su mu to prethodno onemogućili. Parlament je takvo ponašanje prema revizorima nazvao „rušenjem pravnog sistema i poretka“ i „privatizacijom institucija“.

Na današnjoj sjednici Komisija je odlučila da pokaže principijelnost i iznijela stav da se revizija Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, koju je Ured pokušao obaviti početkom ove godine, ali je u tom pokušaju spriječen skandaloznim i bizarnim ponašanjem direktora Terminala, mora realizovati. I najavila da će se po drugi put obratiti Vladi Federacije, sa zahtjevom da je omogući.

Ponovo je najavljen i razgovor o novom zakonu o reviziji, na nekoj od narednih sjednica.

(N.N., Antikorupcija)