Izdvojeno

INTOSAI i pandemija COVID-19: SPRIJEČITI NEMORALNO PROFITIRANJE NA KRIZI

Međunarodna organizacija vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI), ponukana aktuelnom pandemijskom krizom, u posljednjem saopštenju, od 29. aprila. 2020., najavljuje nove standarde u radu VRI i za cilj revizije u budućosti postavlja fokusiranje ne na uštede, nego na kvalitet usluga koje građani mogu dobiti od određene institucije.

„U ovom periodu socijalnog distanciranja, strogih ograničenja putovanja i dubokih promjena u našem životu, moramo pronaći nove načine saradnje i razmjene informacija i znanja kako bi međunarodna revizijska zajednica bila povezana“, kaže se u saopštenju Međunarodne organizacija vrhovnih revizijskih institucija, koje pokušava da da smjernice za rad svojim članicama u svijetu zahvaćenom pandemijom.

Zaključujući da će koronavirusna kriza i njene posljedice imati uticaja i na prioritete koje će INTOSAI i pojedinačne vrhovne revizorske institucije (VRI) morati odrediti za svoj budući rad, ukazano je na činjenicu da će VRI morati da preispitaju svoje pristupe u nekim od oblasti revizije i uvesti nove standarde, posebno u oblasti zdravstvene zaštite.

„VRI se već neko vrijeme ne fokusiraju samo na potencijale uštede (na primjer smanjenje bolničkih kreveta), već u skladu s ciljem pružanja pogodnosti građanima i kvalitete usluge, na pitanje kako se usluge mogu pružiti građanima na najbolji mogući način. Ovo bi trebalo biti jedno od naših glavnih fokusnih područja u budućnosti.“, stav je Međunarodne organizacija vrhovnih revizijskih institucija.

Vrhovnim revizorskim institucijama skrenuta je pažnja da će morati da izvuku pouke iz coronavirusne krize kako bi zadržali svoju relevantnost.

„VRI bi, takođe, trebalo da doprinesu sprječavanju nemoralnog profitiranja na krizi. Novac potrošen na spašavanje ekonomije i podršku pogođenim građanima mora doći do onih kojima je stvarno potreban. VRI moraju osigurati – u okviru svojih mandata – da milijarde koje se sada izdvajaju za rješavanje krize služe svojoj svrsi i da se njima upravlja što je moguće bolje.“

(TH, revizije.info)

Oznake