Komentari i analize

VLADA RS SMIJENILA DIREKTORE 3 BOLNICE U OVOM ENTITETU. ALI NE ZBOG NEGATIVNIH REVIZORSKIH IZVJEŠTAJA.

Vlast u Republici Srpskoj ozbiljne primjedbe revizora, o stanju u bolnicama i domovima zdravlja u ovom entitetu, ne da nije iskoristila za smjenu odgovornih kadrova, nego nije iskoristila ni za ozbiljnu analizu i javnu raspravu o ovoj temi i preduzimanje ozbiljnih koraka u cilju sprečavanja daljnjeg urušavanja zdravstvenog sistema i pokušaja popravljanja stanja.

Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 11.04. smijenila je direktore u bolnicama u Bijeljni, Prijedoru i Foči, imenujući na njihova mjesta v.d. direktora na mandate od dva mjeseca.

U skladu sa svojom već poznatom politikom netransparentnosti i nepoštovanja vlastitih građana, Vlada nije obrazložila razloge smjena u ove tri bolnice.

No, ono što se sa sigurnošću može zaključiti da razlog ne leži u negativnim revizorskim ocjenama njihovog rada, iako je jedna od njih – Univerzitetska bolnica u Foči – dobila negativno mišljenje revizora Glavne službe za reviziju javne uprave Republike Srpske za finansijsku reviziju za 2021. godinu. Kao što te smjene, uključujući fočansku, nemaju nikakve veze sa nedavnim skupštinskim razmatranjem negativnih revizorskih izvještaja i pitanjem koje je, u svojoj diskusiji, postavio opozicioni poslanik Ognjen Bodiroga “Zašto je direktor Univerzitetske bolnice Foča, koji je imao negativno revizorsko mišljenje, i dalje direktor?”. A pogotovo nemaju veze sa krivičnim prijavama koje je zbog negativnih revizorskih izvještaja bolnica u Republici Srpskoj protiv njihovih direktora podnio lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Naravno da bi nakon negativnih revizorskih izvještaja, čelni ljudi institucija koje su ih dobile trebali podnijeti ostavke, ili biti smijenjeni, ukoliko sami ne odstupe. No, to se u BiH, ne događa. I ovaj fočanski slučaj je tek čudna podudarnost. Zakulisne stranačke igre i obračuni samo su se, u ovom konkretnom slučaju poklopile sa stvarnim razlogom zbog koga bi neko trebao biti smijenjen.

No da se radi samo o slučajnosti a ne o principijelnom obračunu sa negativnostima koje su detektovali revizori i odgovornim za te negativnosti, govori podatak da bolnica u Foči nije jedina sa negativnim revizorskim ocjenama ali je jedina sa takvim ocjenama među onima čiji su direktori smijenjeni.

Naime, osim protiv fočanskog, Nebojša Vukanović je, svojevremeno, krivičnu prijavu, uz priložene negativne revizorske izvještaje, podnio i protiv direktora bolnice u Trebinju. Koji nije smijenjen.

A negativnu ocjenu revizora za obje komponente finansijske revizije – i finansijske izvještaje i usklađenost sa zakonima i drugim propisima – dobila je, u finansijskoj reviziji za 2022. i bolnica u Gradišci. Čiji direktor takođe nije smijenjen.

Kao ni direktori bolnica u Zvorniku i Nevesinju, koje, doduše, nisu dobile negativnu, ali ni pozitivnu ocjenu, ni za jednu od komponenti finansijske revizije, nego – “mišljenje s rezervom”, sa čak 36 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti u njihovom radu.

Dodatnu konfuziju unosi podatak da su do nedavno predstavnici Vlade RS a i autokratski lider ovdašnjeg režima, bolnicu u Bijeljini (koja, kao ni bolnica u Prijedoru, nije bila predmet revizije) proglašavali jednom od uspješnijih, zasluge za to pripisujući upravo smjenjenom direktoru.

Dodajmo da vlast u Republici Srpskoj ozbiljne primjedbe revizora o stanju u bolnicama i domovima zdravlja u ovom entitetu (a uz navedene bolnice i desetak domova zdravlja je posljednjih godina dobilo negativno mišljenje revizora), ne da nije iskoristila za smjenu odgovornih kadrova, nego nije iskoristila ni za ozbiljnu analizu i javnu raspravu o ovoj temi i preduzimanje ozbiljnih koraka u cilju sprečavanja daljnjeg urušavanja zdravstvenog sistema i pokušaja popravljanja stanja.

Umjesto toga, problemi se pokušavaju “riješiti” netransparentnošću, pritiscima na medije i civilno društvo, ignorisanjem ombudsmana i sudija, ili – nezakonitim opstruiranjem razmatranja negativnih revizorskih izvještaja na sjednicama NSRS, što smo na djelu imali od 2019. do marta 2014. godine.

(N.N., Revizije info)